Нямаме механизъм за реакция при коронавирус. 99% от пациентите се

...
Нямаме механизъм за реакция при коронавирус. 99% от пациентите се
Коментари Харесай

Семеен лекар: Нямаме механизъм за действие при COVID-19, 99% от хората се самоизлекуват |

Нямаме механизъм за реакция при ковид. 99% от пациентите се самоизлекуват. Ние имаме направен логаритъм, само че е нужно това да се провежда на национално равнище.

Това сподели по Нова телевизия ръководителят на Софийската гилдия на общопрактикуващите лекари доктор Георги Миндов. 

По думите му гилдията е основала рекомендации, които са изпратени до всички институции.

Здравното министерство би трябвало да разпореди на всички практики методът ни на работа – по кое време един пациент да бъде приет в болница, сподели доктор Миндов.

Тъй като признаците на грип и ковид се препокриват, значимо е да се обърне внимание на нетипичните прояви на заболяването - зной, по-силна изнемощялост, това може да е сигнал за коронавирусна зараза, разяснява експертът и отхвърли да може да се диагностицира сходно положение по телефона: " Аз като прегледам пациента, не мога да схвана дали е грип или ковид, камо ли по телефона. Ако има находка в белия дроб, болният би трябвало да се види на скенер, рентгеновите фотоси не могат да дадат вярна картина ", сподели общопрактикуващият доктор.

Д-р Миндов загатна и за срещата на фамилните лекари с основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който е удостоверил, че има схващане за проблемите, с които се сблъсква доболничната помощ, и ще бъдат направени нужните стъпки.

На процедура основаният Координационен център за триаж на пациентите в Инфекциозна болница обслужва единствено случаите, които са на носилка, а 80% от хората изкарват вируса леко, сподели лекарят.

Той обаче се застрахова: " Докато не се уточнят чисто медицинските критерии, дано всеки счита, че може да го кара тежко и да се пази. Все още има хора, за които имунитетът е незнаен. В България този имунитет не се изследва и няма по какъв начин да го потвърдим. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР