„Няма заплаха за продоволствената сигурност по отношение на храните от

...
„Няма заплаха за продоволствената сигурност по отношение на храните от
Коментари Харесай

Иван Иванов: България не е застрашена от продоволствена криза

„ Няма опасност за продоволствената сигурност във връзка с храните от първа нужда, които се популяризират в комерсиалната мрежа. Имаме всичко належащо, на среща с представители на комерсиалните вериги и търговци бяхме уверени, че има ритмични доставки, комерсиалните обекти са заредени и вътрешнообщностната търговия върви “, сподели още той.

Министърът добави, че въпреки всичко не може да се предвижда какво ще се случи след 2-3 месеца.

„ Колегите от страните членки на Европейски Съюз също се тормозят, тъй като главните снабдители на първични материали, на зърнени храни, на торове са Русия и Украйна, само че към този момент у нас няма подобен проблем и рецесия “, разяснява Иванов.

За страдание през последните два дни има съществено терзание поради изгубването на олиото от магазините и внезапното повишаване на цената му, което има чисто умозрителен темперамент, сподели земеделският министър пред депутатите.

" По наши сметки на територията на страната има към 1,5 млн. тона слънчоглед, който не се продава с концепцията да се изнесе, тъй като в прилежащи наши страни цената е доста по-висока. В същото време той може да бъде продаден на нашите маслопреработватели ", разяснява той.

Министър Иванов сподели, че има налично олио в складовете и стартират инспекции на Комисията за защита на конкуренцията, на Комисията за отбрана на потребителите, на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, тъй като всичко, което се случва, по думите му е със умозрителен темперамент и цели основаване на безпорядък на пазара, а някой желае да реализира бързи облаги.

Земеделският министър осведоми депутатите за днешното решение на Министерския съвет да трансферира към бюджета на земеделското министерство на 1 милиарда и 100 млн. лв. за изкупуване на избрани категории зърнени артикули, които да обезпечат продоволствената сигурност на страната ни за идващите 13 месеца, до годишна продукция 2023 година Тези количества са били изчислени от специалистите на министерството и разисквани с търговците на зърно в няколко поредни дни, уточни Иванов. Той сподели, че интервенцията ще бъде посредством Софийската стокова борса през идващите дни на пазарен принцип.

Заседанието на комисията по земеделие беше засекретено и чуването на министър Иванов продължи в друга зала без видеоизлъчване и без наличието на гостите от другите браншови организации. В рамките на несекретната информация те зададоха въпроси към министър Иванов.

От сектора на птицевъдите показаха безпокойствие за фуражния баланс, а министър Иванов ги успокои, че той е обезпечен, а количествата, които бъдат закупени от царевица и фуражно зърно, ще бъда продадени на преференциални цени на птицевъдите и другите животновъди. " Фураж за животните ще има, само че пари няма да се дават " на калпак ", сподели още министърът.

От бранш " Животновъдство " желаеха нарастване на бюджета с 200 млн. лв. и обявиха, че „ няма бранш, който да е в по-окаяно положение, подценяван от години ". Те насочиха зов към народните представители за незабавна интервенция и разпределяне на помощ и държавна намеса за изкупуване на млякото, по този начин както се изкупува зърното. Ако не, страната да субсидира производството, което е изправено пред цялостен колапс, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР