Няма за какво да се притесняваме – земетресението, което вчера

...
Няма за какво да се притесняваме – земетресението, което вчера
Коментари Харесай

Сеизмолог с информация за земетресенията във Вранча, има ли почва за притеснение?

" Няма защо да се тормозим – земетресението, което през вчерашния ден бе записано в региона на Вранча, беше с сдържан магнитуд от 4,2 по скалата на Рихтер. То не е извънредно, в този регион се записват постоянно такива събития ". Това съобщи пред NOVA News доцент Пламена Райкова от отдел " Сеизмология и сеизмично инжинерство " в Българска академия на науките.

По думите й за Вранча се следи вид цикличност през към 40 година " В Стражица имаше едва земетресение, в този регион са следени мощни трусове, в последните 20 година се записват слаби трусове. Всяка страна има своите сеизмични огнища ", разясни Райкова.

Относно система за ранно предизвестие през мобилните телефони, тя изясни, че за момента има няколко задгранични системи за предизвестие за земетресение. " Те предизвестяват 10 до най-много 30 секунди преди труса. За България сходни системи не са доста сигурни, тъй като при нас огнищата са доста плитки и това предизвестие 5-10 секунди, в случай че човек тръгне да бяга, евентуално ще бъде на стълбите по време на самия трус ", изясни Пламена Райкова. " Земетресенията са всекидневно събитие ", добави тя, разяснявайки структурата на земята.

При земетресение най-важното е хората да са спокойни, да няма суматоха. Да застанем до стена, която е постоянна, само че не против библиотека, тъй като може да ни затисне, посъветва доцент Райкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР