Няма такъв вариант, докладите показват, че в този времеви период

...
Няма такъв вариант, докладите показват, че в този времеви период
Коментари Харесай

Бисер Петков: Ще има пенсии за хората след 20 години

Няма подобен вид, отчетите демонстрират, че в този времеви интервал (2030-2040 г.) се чака стабилизиране на финансовото състояние, както и повишаване на изискванията за достъп до пенсионната система. Така отговори на въпроса дали ще има пенсии за хората, които ще се пенсионират след 20 години общественият министър Бисер Петков.
След 2040 година, в случай че не се подхващат съответни промени, положението на системата ще се утежни, посочи Петков.
По думите му обаче " демографската обстановка е неподходяща, прогнозите още повече: популацията застарява, внезапно понижава това в трудоспособна възраст. Средната възраст на над половината от популацията е 43 години и е третата най-висока в Европейски Съюз слет тази в Германия и Италия. "
Той изясни пред bTV, че държавната пенсионна система е основана на солидарността сред поколенията, т.е. настоящето потомство обезпечава пенсиите на родителите ни, а идващото – нашите. Когато пропорциите се трансформират и увличават, това води до напрежение, увеличение на недостига, тъй като вноските ставан все по-недостатъчни, с цел да се заплащат пенсиите.
Министърът добави, че напъните са ориентирани към обгръщане в обучение на цялото българско население, с цел да се понижи % на отпадащите от учебно заведение и популацията да има нужното обучение, работната мощ да дава отговор на условието на търсенето на работна мощ. По думите му дефицитът на квалифициларана работна мощ е един от най-големите проблеми. Петков добави още, че измежду безработните огромна част са неактивните, тези които от дълго време са без работа.
Той напомни, че наред с безработните, които понижават, и българите, които работят в чужбина, другият огромен запас са майките и тласъците за тяхното по-бързо връщане на работа. За да не се деквалифицират, те ще получават 50% от компенсацията от бременност и раждане, в случай че се върнат на работа след 6-я месец. По думите на Петков първите резултати от схемата са окуражаващи.
Другата линия е схемата „ Родители в претовареност “, която ще даде опция на родителите да се върнат по-рано на работа, като се обезпечи грижа и развъждане на детето от безработни лица. Родителите ще имат водещо присъединяване при избора. За тази мярска се отделят 20 млн. лева и се чака над 2 хиляди фамилии да се възползват от тази опция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР