Няма свободни места в дните около Богоявление. Мераклии да участват

...
Няма свободни места в дните около Богоявление. Мераклии да участват
Коментари Харесай

Няма свободни места за тази и за следващата година! Цял Калофер е резервиран в дните около Богоявление

Няма свободни места в дните към Богоявление. Мераклии да вземат участие в обичайното " Мъжко хоро “ и фамилиите им се презастраховат, че няма да се наложи да нощуват в различен град и са резервирали всички вероятни хотели и къщи за посетители.

На 6 януари калоферци по традиция нагазват в ледените води на река Тунджа. Ритуалът събира фенове от всички краища на страната и чужбина. Легловата база в Калофер и в местностите Паниците и Бяла река е към 900 кревати. 

" Местата са заети за тази и за идната година, което демонстрира огромния интерес към празника в Калофер “, разяснява пред Българска телеграфна агенция кметът на града Румен Стоянов. Според него освен там, само че и в Карлово, а и в цялата околия към този момент не може да се откри място за дните към Йордановден. " За нас е значимо да има пътникопоток в града, тъй като по този начин се оказва помощ за поминъка на хората “, споделя кметът. И добавя, че в тези дни всички заведения, хотели и къщи за посетители са цялостни, а магазините се изпразват.

Още от 17,00 ч. участниците в " Мъжкото хоро " се събират. " Въобще не лягаме да спим, цяла вечер подгряваме с винце, мезета, песни “, споделя кметът. Сутринта към 6,00 часа мъжете обличат национални носии, отиват в църквата " Свети Архангел " и с отец Димитрий потеглят към Черковски мост на река Тунджа. Там отецът прави ритуала с хвърлянето на кръста, който се предава на най-младия участник в хорото. Гостите обаче са единствено в ролята на наблюдаващи. Поне до момента в който някой локален не хване кръста. 

Отново на 6 януари в Калофер тържествено ще бъде маркирана 175-ата годишнина от рождението на поета бунтовник Христо Ботев. В 11,30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева - майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс " Христо Ботев ", където пред паметника на героя ще бъде положен " Гирлянд на славата ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР