Няма свобода за Десислава Иванчева! Окръжният съд в Сливен отказа

...
Няма свобода за Десислава Иванчева! Окръжният съд в Сливен отказа
Коментари Харесай

Майката на Десислава Иванчева се моли да доживее излизането й от затвора

Няма независимост за Десислава Иванчева! Окръжният съд в Сливен отхвърли да пусне условно предварително от панделата някогашната кметица на столичния регион " Младост ".

На дълготрайно съвещание във вторник следобяд зам.-шефката на съда арбитър Радка Дражева-Първанова не се смилява над някогашната управничка. Срещу освобождението на известната пандизчийка се афишират и от администрацията на пандиза. Според тях Иванчева има още да се поправя на топло. Отчита се това, че тя има още да се социализира с останалите обитателки, да поработи върху ръководството на финансите си и така нататък От своя страна Иванчева оборва отчета, като изяснява тезите си по всички точки.

Тя е наказана за рушвет на 6 година затвор. След като изтърпява повече от половината, пуска молба за предварително освобождение. Към излежаното време й се приспадат 8-месечният престой в ареста и висенето над 2 година под домакински арест.

Да е излежала половината от присъдата е единствено едното изискване, с цел да може да се озове на независимост предварително. Другото е да се е поправила и да е станала нов човек в килията. От затворническата администрация считат, че такива промени на са настъпили у известната обитателка на сливенския пандиз.

Предвид мнението на затворническите управляващи, на арбитър Дражева не й остава друго, с изключение на да попари очакванията на Иванчева, че скоро ще се прибере при сина си. Екскметицата роди в края на 2021 година след години опити за рожба и направена ин витро процедура от донорски материал. Малкият Валентин-Александър няма и годинка, когато служители на реда идват една заран в жилището, с цел да отведат майка му към пандиза.

" Ще мога ли да те взема с мен, кой ще те гледа ", гали Десислава за последно детето, преди да й закопчаят белезниците. Малчуганът остава на грижите на 80-годишната майка на някогашната управничка - Любка. Въпреки болежките за годините си старата жена се оправя ловко с развъждането на внучето. " Скоро отново да си баба, а не мама за Валката ", й пожелават околните. А тя самата се моли да доживее до деня, в който щерка й ще се прибере вкъщи.

Решението за освобождението не е дефинитивно и може да се апелира, само че практиката демонстрира, че единици са пускани през годините от женския затвор. Десислава Иванчева ще може да изиска ново предварително освобождение след най-малко 6 месеца. Дотогава евентуално ще би трябвало да се пребори за по-лек режим, с цел да изпъкне пред чиновниците на Темида. Засега редуцира дните си само с работа в кухнята на пандиза. Тъй като е наказана на над 5 година каторга, магистратите й дават непосредствено непоколебим режим. Заместничката й Биляна Петрова получава с присъдата общ режим. Така двете са разграничени в разнообразни килии.

 Още откогато попадна в пандиза, Иванчева разчита и на опрощение от страна на комисията към президента. Липса на правораздаване и гледище за правдивост са измежду главните претекстове в молбата. Дни откакто екскметицата е вкарана на топло, вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява, че до седмица чака документите и комисията ще прегледа случая. Оттогава са минали 1 година и 3 месеца. През това време стотици молби за помилването и петиция са импортирани в президентството. Петицията е подписана от редица известни персони като артиста Теодор Елмазов, рапъра Спенс и певицата Лора Караджова.

В последните дни нов лъч вяра озарява Иванчева. Той е около убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и скандалните му връзки с магистрати и служители на реда. Смята се, че Нотариуса е бил брокер сред мафията и правосъдната власт, както и че е уреждал каузи посредством закани и изнудване на съдии и прокурори.

Затова от някогашното съдружие на Иванчева " Зелен Младост ", което се бори против презастрояването, упорстват да се ревизира дали магистратите, произнасяли се за кметицата, са членове на частния " SS клуб " на убития. Дори един магистрат да участва в листата, това ще е мотив за обновяване на делото, с цел да се получи най-сетне един обективен развой, считат сподвижниците на Иванчева.

Тя твърди, че не е взела пари от строителен бизнесмен, а е натопена от проверяващите органи при шумната акция по задържането им с Петрова пред Спортната палата на 17 април 2018 година Сред недоволствата са, че следствени дейности са осъществени без юрист при премахване на двете арестантки от служебния автомобил, където са открити парите. По време на тараша на колата на оживеното кръстовище на Иванчева й е запушена устата.

Следват месеци в килията, където кметиците се оплакват от мизерни условия, липса на въздух и светлина. Единствена на инспекция се отзовава тогавашният омбудсман Мая Манолова. Екипът й установи нечистотия и теснота, само че ограничения не са взети.

Заради здравословни проблеми Иванчева и Петрова са водени на лекарски прегледи. В обществените мрежи се появява клипче по какъв начин известната арестантка върви окована с вериги на краката и ръцете за по-сигурно, с цел да не избяга. Никой не поема отговорност за това престарание и не изяснява за какво кметиците са единствените, които са затваряни в така наречен аквариум в закрития към този момент спецсъд. На двете им се постанова да споделят с медиите с бележки по стъклата.

Може с разкриването на кръговете към Нотариуса и Пепи Еврото да се обяснят доста неща по делото и да се разкрие сготвянето на Иванчева и Петрова, разяснява техен непосредствен.

Двете са подали тъжба и до Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург, откъдето също се надяват на обновяване на процеса. Като нарушавания са посочени показният арест, общественото оковаване с белезници, неучастието в следствените дейности и други

На първа инстанция даже спецсъдът приема, че по време на акцията е нарушен правилото за непорочност. По закон, когато с решение на Европейски съд по правата на човека е открито нарушаване, което има значително значение за наказателното дело, може да се желае неговото обновяване макар присъдата, която към този момент е в действие.

Без медикаменти

Без медикаменти е оставена месеци наред Десислава Иванчева след идването си в женската пандела. Затова тя завежда дело против администрацията на пандиза за безучастие, което заплашва здравето и живота й. Притесненията се оказват правилни - образуванието на хипофизата, което има, се усилва във времето без лекарства.

След това някогашната кметица е пускана с спиране на наказването, с цел да лекува пародонтоза и астма, напомня " България Днес ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР