Няма спор, че войната е логично продължение на политиката с

...
Няма спор, че войната е логично продължение на политиката с
Коментари Харесай

Експерти: Има носталгия по казармата

 Няма спор, че войната е разумно продължение на политиката с фрапантно по-крайни начини, само че би трябвало ли да сме в цялостна бойна подготвеност в спокойно време и какви пробойни в българската защита запълват притети на първо четене промени в Закона за запаса. Парламентът утвърди да има доброволна военна работа до 6 месеца. Така всеки българин до 40-годишна възраст ще може да служи в запаса. Имат ли интерес към военното дело младите и дали смяната ще реши казуса с дефицита в армията?

" Съгласно член 59 от Конституцията е записано, че отбраната на отечеството е въпрос на дълг и чест за всеки български жител. Преди 12 години тогавашният политически хайлайф взе решение да бъде прекъсната наложителната наборна работа, по време на която всеки български юноша отбиваше своя дълг към родината, служейки в българската войска ", разяснява генералът от запаса Димитър Шивиков.

По негови думи по този метод политическият хайлайф е нарушил Конституцията.

" Политиката е въпрос на отговаряне на казуса и въпрос на водачество. Ако приемем, че зад полемиката за наборна военна работа има решение на действителни проблеми, ние трябваше през миналите 4 години да забележим същински спор по тази тематика ", съобщи политологът Христо Панчугов в ефира на .

" Българските младежи би трябвало да минават някаква  форма на образование като се стартира от учебно заведение и тези, които имат предпочитание да се насочат към военните формирования ", сподели още Шивиков. Според него се следи забележима смяна във физическата форма на младежите след 2008 година, които не са служили в армията.

" Казармата изграждаше привички. Голяма част от спомените не са приятни, само че в годините постоянно има носталгия, като цяло резултатът е положителен ", изясни ген. Шивиков.

" Големият въпрос е дали в границите на една година младите ще бъдат задоволително готови. Накрая би трябвало да се вземат тези, които правят работа на армията ", счита Пангугов. Според политолога същинският проблем е в България е, че и тези, които аплайват в професионална наборна военна работа, не дават отговор на физическите критерии.

" Не можеш да произведеш човек, който да отговори на актуалните условия за сигурността в границите на 6 месеца. Ако се връща наборна работа, би трябвало да е от порядъка година и половина - две, с цел да приготви хората за действителни провокации от сигурността ", посочи Пангугов.

Ген. Шивиков е на мнение, че е належащо да се вкара военно образование със мощно практико-приложен темперамент и в междинния курс на обучение, както и във висшите образователни заведения.

От своя страна Христо Панчугов уточни, че когато предлагаш една политика, би трябвало да си наясно каква е крайната цел. " Българската защита е обект на чист популизъм през последните години ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР