"Няма смислено обяснение от „Булгаргаз“ защо не получаваме 1 млрд.

...
"Няма смислено обяснение от „Булгаргаз“ защо не получаваме 1 млрд.
Коментари Харесай

Пламен Павлов: Евтиният азерски газ се реекспортира, ние купуваме скъп

"Няма свястно пояснение от „ Булгаргаз “ за какво не получаваме 1 милиарда кубични метра азерски газ ", съобщи в изявление за БГНЕС ръководителят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.
С него беседваме какви са аргументите България да не получава „ синьо гориво “ от Азербайджан, което сега е на по-ниски цени, в сравнение с природния газ импорт от Русия.
„ Под претекст, че става дума за фирмена загадка изпълнителния шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов не разкрива каква е повода България да не получава контрактуваните количества азерски газ “, сподели Пламен Павлов.
Обясненията са най-различни и включват от персонално отношение до неналичието на инфраструктура.
„ Разбира се, нито едното, нито другото е правилно. Истината е, че в контракта със СОКАР ние имаме избрана точка на приемане на газа, която е точката на Комотини, където сега се построява връзката ни с нашата газопреносна система. В контракта е записано, че най-близката точка – входната точка от ТАП с гръцката газопреносна мрежа на ДЕПА, е Неа Месембрия. От нея ние имаме не повече от 170-180 км. до нашата система, до Кулата, където става прехвърлянето на газа от българската система на гръцката “, изясни Павлов.
Според него изниква въпросът за какво не се транзитира газът до наша територия, макар че има опция за това. Той посочи, че не приказваме за физическо приемане на газа, а става дума за едно „ прихващане “, под формата на swap. Ние подаваме на гръцката система газа, който те имат контрактуван с „ Газпром Експорт “ – към 2.2 милиарда кубика – а тук имаме да получаваме 1 милиарда
Павлов акцентира, че е напълно обикновено азерският газ да се препродава в случай, че цената му е толкоз ниска по нашия контракт. Експертът е безапелационен, че газът, който е 5 пъти по-евтин от нашия, някъде отива и се препродава.
„ Въпросът е каква е изгодата за българския консуматор? Каква е изгодата за нашия пазар? Защото ние несъмнено сме ощетени. „ Ощетени “ даже е меко казано. Ние поставихме съществени въпроси и на Министерството на енергетиката, и на премиера, и на президента, какво става с този газ. Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ съпоставя нашата цена като най-евтина със спотовата цена, която е на европейските пазари. Тази цена на европейските газови тържища се получава от количествата природен газ, които на някои не доближават, на някои са непотребни. Всички страни в Европейски Съюз и освен получават своите количества газ по дълготрайни контракти. Това е понятно, тъй като природният газ, с цел да се добие, би трябвало да се пречисти, да се транспортира до входната точка на съответната територия, той би трябвало да бъде плануван. Планирането става точно с тези дълготрайни контракти “, сподели още ръководителят на Българската газова асоциация.
Павлов преформулира известната мантра, че „ страната е неприятен собственик “ на „ неприятната страната е неприятен собственик “. Той уточни, че държавното дружество няма единствено един изпълнителен шеф, то има също по този начин съвет на шефовете, които валидират всички негови решения. В него не може да влезе Сметната палата, тъй като като част от структурата на БЕХ, одитът се прави от БЕХ.
„ Какво става там никой не знае. Когато някой попита, споделят, че това е фирмена загадка. Само че ние чухме предходната седмица по какъв начин оповестиха още по-голямо повишаване на цената за месец ноември. Ще кажат след това и за месец декември и така нататък Това е проблем “, акцентира Павлов.
Запитан кой не желае България да получава на ниска цена азерски газ, специалистът съобщи, че въпросът би следвало да бъде „ Кой не желае България да получава на ниска цена енергиен източник? “. Според него няма значение дали газът е азерски, или катарски, или американски, или съветски. По думите му става въпрос за един професионален мениджмънт. Пламен Павлов акцентира, че има интерес този, който печели от това. Друг печели от това, че ние пропущаме изгоди. Председателят на Българската газова асоциация сподели още, че въпросът е не просто стопански, а също по този начин и политически.
„ Това за мен е капан, в който ние сме сложени от дълго време. Много ми наподобява на това, което се случи с Министерството на стопанската система, с Министерството на районното развиване и АПИ. Тук е нещо сходно. Имаме едно дружество, което никой не ревизира, тъй като управленията, които са накачени едно над друго, няма кой да ги смени и няма кой да ги ревизира. Ние единствено би трябвало да одобряваме това, което те са произвели. А те са произвели неприятен артикул. Това е за мен обяснението. Евтиният азерски газ, или какъвто и да е различен газ, е обект на мениджмънт на това дружество, единствено че управлението би трябвало да носи отговорност пред своя принципал. Затова се заплащат тези огромни заплати на бордове. Защо ги получават, като имаме подобен резултат? Аз не преставам да слагам този въпрос “, сподели още специалистът.
Според него става въпрос за една неефективна машина, която не работи качествено, и поставени клопки. Той съобщи, че министър Андрей Живков се е опитал да направи някакви промени, само че не е съумял. От това страдали всички данъкоплатци.
Лошата страната унищожава опцията да се образува естествен енергиен пазар. Ако не се либерализира пазарът, няма по какъв начин ние да влияем на него, с цел да реализираме една конкурентна среда, с цел да може всички български жители да употребяват една конкурентна услуга за доставките на газа, безапелационен е Пламен Павлов, ръководител на Българската газова асоциация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР