Няма шега, няма измама. Изабел душ Сантуш, макар и да

...
Няма шега, няма измама. Изабел душ Сантуш, макар и да
Коментари Харесай

„Луандалийкс” или как най-богатата африканка измами Ангола

Няма смешка, няма машинация. Изабел душ Сантуш, въпреки и да е родена на 1 април в Баку, да е най-богатата жена в Африка (със положение над Щатски долар 2.1 млрд.) и да е първородната щерка на някогашния президент на Ангола – Жозе Едуарду душ Сантуш, ще би трябвало да се елементарни с радостния си и нехаен живот. И да се замисли до по кое време ще може да разполага със скъпите си парцели в нейния втори дом - централен Лондон.

Международният консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) популяризира информация, събрана от изтекли документи през платформата за подадени сигнали за корупция в Африка, че Изабел е натрупала благосъстоянието си по непочтен метод. Чрез употреба и корупция. Би Би Си Панорама получи достъп до над 700 000 изтекли документи, свързани с бизнес империята на милиардерката. Но и други 37 медии се ровят в купищата информация, в това число английският „ Гардиън” и португалският вестник „ Експресо “.



А ето какво излезе досега: Докато татко й Жозе душ Сантуш е президент на богатата на естествени запаси Ангола, Изабел получава на тепсия преференциални покупко-продажби със земя, петрол, диаманти и телекомуникационни услуги.

От изтеклите документи се вижда по какъв начин Изабел и брачният партньор купуват скъпи държавни активи в серия от подозрителни покупко-продажби.

Но госпожа Сантуш отхвърля обвиняванията – афишира ги за лъжливи и твърди, че в Ангола се вихри лов на вещици.

Срещу нея към този момент е почнало следствие - управляващите в Ангола я упрекват в корупция и са замразили активите й.

От интернационалната организация за наблюдаване на корупционните практики настояват, че от изтеклите документи се вижда, че Изабел се възползва от ресурсите на страната си за сметка на елементарните поданици на Ангола.

„ Всеки път, когато Изабел се появи на корицата на някое лъскаво списание в друга част на света или е хазаин на блестящо и охолно празненство в южна Франция, където също има имения, тя не прави нищо друго с изключение на да убива по малко от фантазиите на съгражданите си да имат по-добър в живот в Ангола” – изяснява Ендрю Фейнстийн, началник на антикорупционната организация. А сътрудниците му от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) назовават изтеклите документи на името на столицата на Ангола - „ Луандалийкс”

Малко статистика:

Населението на Ангола е 29 милиона;

- тя претърпява 27-годишна революция, чийто край е комплициран едвам през 2002 г.;

- междинният приход е в размер на $4.170 и действително скрива съществени обществени неравенства;

- 30% от популацията на Ангола е оскъдно – толкоз хора живеят с по-малко от $1.90 дневно;

И в това време Ангола е втората страна в Африка по находища на нефт. Има и забележителни залежи на диаманти.

Връзката с петрола

Една от най-подозрителните покупко-продажби на богаташката е подписана на територията на Лондон посредством английския филиал на анголската държавна петролна компания Sonangol.

През 2016 година госпожа Душ Сантуш е назначена за ръководещ шеф на Sonangol с помощта на президентския декрет на татко й Жозе душ Сантуш, отпред на страната в продължение на 38 години.

Но когато през септември 2017 година Жозе се пенсионира като президент, над главата на щерка му се струпват буреносни облаци, макар че наследникът на татко й е от неговата партия. Два месеца по-късно Изабел е уволнена от Sonangol.

Много от анголците са сюрпризирани и не могат да повярват, че новият президент Жоао Лоренцо ще работи против бизнес ползите на семейството на своя предходник. Както по-късно излиза наяве, преди да бъде уволнена, Изабел разписва платежни към компанията на собствен другар.

Въпреки че някои консултантски действия са осъществени от друга компания - Matter Business Solutions, фактурите не са задоволително съответни и не могат да оправдаят големите парични преводи. Веднъж, по неразбираеми аргументи се превеждат 472 196 евро, различен път - 928 517 $ за неуточнени правни услуги.

Две от фактурите - всяка за по 676 339.97 евро – се изплащат за осъществяването на една и съща работа, на една и съща дата. И двете са с подписа на Изабел душ Сантуш.

Адвокатите на Matter Business Solutions настояват, че фирмите, чиито ползи пазят, са помагали за преструктурирането на петролната промишленост в Ангола и че въпросните фактури са за към този момент свършена работа от други консултантски компании, наемани от тях. Иначе от Matter Business Solutions декларират, че могат да показват документи, с които да потвърдят разноските си.

От своя страна юристите на госпожа Сантуш изясняват, че заплащанията, които е направила, не опонират на закона, а също така, откакто е уволнена от Sonangol, тя не може да разписва каквито и да било документи.

Те са безапелационни: „ Сумите по фактурите се отнасят до контрактувани към този момент услуги сред две страни по силата на контракт, утвърден от Борда на шефовете на Sonangol”.

И до момента в който юристите се изясняват, медиите в Ангола излизат с огромни заглавия, че съжаляват, че страната им е работила за Изабел.



Голяма част от благосъстоянието й се дължи на обстоятелството, че има огромен дял акции в португалската енергийна компания Galp, която една от фирмите й купува от Sonangol през 2006 година.

От документите излиза наяве, че е трябвало да заплати авансово единствено 15% от цената, а останалите 63 милиона евро (70 милиона долара) са представлявали заем с ниска рента, взет от Sonangol, за който, с изключение на всичко друго, тя е имала гратисен интервал от 11 години.

През 2017 година компанията на госпожа Сантуш предлага да изплати заема към Sonangol.

Но погасителният проект е отритнат, защото не включва близо 9 млн. евро дължими лихви.

В същото време измежду изтеклите документи има платежни нареждания с подписа на Изабел душ Сантуш за близо 58 млн. $, платени от анголската държавна петролна компания.

Но Изабел се оправдава, че по това време била началник на Sonangol.Уволнена е шест дни по-късно, а изплатените средства са върнати назад в компанията от новото управление на Sonangol.

Иначе госпожа Сантуш твърди, че тя била дала концепцията да се купят дялове в Galp и че от това Sonangol единствено спечелили.

„ Няма безусловно никакви нарушавания в тези транзакции. Те са донесли единствено изгоди и то огромни на националната петролна компания и всички контракти са изцяло законни” – настояват юристите на Изабел и прецизират, че погасителният проект от 2017 година е покривал всичко, което от Sonangol са казвали,че Сантуш им дължи.

Диамантената връзка

Подобна е историята и с бизнеса с диаманти.

През 2012 година брачният партньор на госпожа Душ Сантуш – колекционерът на изкуство Синдика Доколо – подписва едностранно съглашение с анголската държавна компания за диаманти Sodiam. Тогава президентът на Ангола дава право на шурей си да изкупува огромни количества сурови диаманти.

Предполага се, че Доколо и Sodiam по равно ще вземат участие в договорката за закупуване на дялове в швейцарската компания за бижута De Grisogono. Но покупката напълно се финансира от държавната компания. Според документите 18 месеца след договорката Sodiam е вложила 79 млн. $ в партньорството, докатоДоколо е вложил единствено 4 милиона $. За посредничеството Sodiam му изплаща хонорар в размер на 5 милиона евро, тъй че действително той не е вложил нито $ лични средства.

Ето за какво „ диамантената” договорка не се отразява по никакъв начин добре на анголския поданик, за разлика от Изабел и брачна половинка й, които, греещи от благополучие, обикалят кино министър председатели и фестивали по света.

„ Луандалийкс” разкрива и по какъв начин Sodiam тегли заем от частна банка, в която госпожа Душ Сантуш е най-големият акционер. Sodiam би трябвало да заплати 9% рента, а заемът е обезпечен с президентски декрет, подписан от татко й Жозе Душ Сантуш.

Браво да Роса, новият изпълнителен шеф на Sodiam, е покъртен, че анголската страна още веднъж не печели нищо: „ В последна сметка, когато теглихме чертата, видяхме, че Sodiam освен не е на облага, само че е изгубила 200 млн. $ от договорката с банката”.
Г-жа Душ Сантуш изясни пред Би Би Си, че не може да разяснява изнесените данни, защото не е акционер в De Grisogono, само че съгласно изтеклите документи тя в реалност има сходна привилегия.

Г-н Доколо е вложил в De Grisogono малко пари и то на по-късен стадий. Според юристите му е вложил 115 млн. $ в договорката с диамантите и е платил за тях на по-високи от пазарните цени.

Връзката с апетитните терени

„ Луандалийкс” разкрива и че госпожа Душ Сантуш се развихря и при закупуването на апетитни божествен кътчета по плажовете на анголската столица. През септември 2017 година тя за следващ път заплаща нищожен задатък, против който купува първокласни терени по крайбрежната линия на Луанда. Това се случва не без помощта на президентски укази, подписани от татко й.

По контракт земята е на стойност 96 млн. $, само че от документите се вижда, че компанията на Изабел е платила единствено 5% от сумата с сделката, че на идващ стадий ще изплати останалата част. И това не е всичко – с цел да просперира компанията на Изабел – Futungo – живеещите в зоната елементарни анголци са прогонени от жилищата си и изолирани на 50 км от столицата.

Тереза Висапа, която е изгубила бизнеса си поради безкрайната алчност на Изабел да заграби апетитни крайбрежни терени, в този момент едвам свързва двата края и с големи старания изхранва седемте си деца.

„ Моля се Бог да й даде прояснение и да си даде сметка в каква обстановка сме изпаднали. Тя визия си няма какъв брой доста ние страдаме “ – споделя Висапа.

Но госпожа Душ Сантуш отхвърля какъвто и да било коментар за Futungo.

Тези покупко-продажби със земи обаче не са единствените, при които локалното население би трябвало да си стяга багажа и да се изнася.

Около 500 фамилии са прогонени от крайбрежието на Луанда, откакто Изабел се включва в различен огромен план за преустрояване на столицата.

Днес тези фамилии живеят в отчайващи условия – в бараки, заливани с отходни води.

А госпожа Душ Сантуш невъзмутимо изяснява, че нито един човек не е напуснал дома си и че проектите й не били изпълнени, защото всичките били анулирани.

Връзката с телекомите

Милиардерката осъществя огромни облаги с помощта на телекомуникационната промишленост в Ангола.

Тя закупи 25% дял в най-големия мобилен оператор в страната - Unitel. Получи лиценз от татко си още през 1999 година, а на идната година стартира да купува.

Unitel към този момент й е изплатил 1 милиарда $ дивиденти. Но това не е единственият метод, с помощта на който тя печели от частната компания. Тя си урежда заем - Unitel отпуска заем от 350 млн. евро на новата й компания, наречена преднамерено със заблуждаващото название - Unitel International Holdings. Благодарение на изтеклите документи се видя, че Изабел подписва с лека ръка и като кредитор, и като кредитополучател. С което се трансформира в христоматиен образец за спор на ползи!

А другояче госпожа Душ Сантуш изрично отхвърля да е направила нещо неправилно - имала утвърждението както от страна на шефовете, по този начин и от акционерите. „ Това е заем, който ще генерира единствено облаги и ще е изгода за Unitel” – споделя Изабел. А юристите й припяват: „ Заемът ще помогне на Unitel да се оправи с съмненията на валутните курсове”.

Любопитна детайлност е, че множеството от фирмите, участващи в облагодетелстващите я покупко-продажби, са следени от счетоводители, които работят за финансовата къща - Price Waterhouse Coopers (PWC). Тя печели милиони от консултантските си услуги при одити, данъчни инспекции и оценки, и какви ли не други финансови интервенции.

Но PWC мигновено прекъсна всевъзможни връзки с милиардерката и със фамилията й, откакто се заприказва за метода, по който финансовата компания е съветвала госпожа Сантуш, с цел да може тя да извърши извънредно сполучливите си покупко-продажби.

Сега против PWC се чуват рецензии, че са легитимирали госпожа Сантуш и фирмите й.

От финансовата къща реагираха, че в „ отговор на обвиняванията са почнали следствие и работят по цялостна оценка на обстоятелствата. Няма да се колебаем да предприемем нужните дейности, с цел да подсигуряваме, че постоянно следваме и пазиме най-високите стандарти на етично държание, без значение от точката на света, където работим “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР