„Няма съмнителни проби на маймунска шарка у нас. Случаите на

...
„Няма съмнителни проби на маймунска шарка у нас. Случаите на
Коментари Харесай

Проф. Христова: Няма случаи на маймунска вариола у нас, но случаите в Европа и света се увеличават

„ Няма съмнителни проби на маймунска шарка у нас. Случаите на в последно време са се нараснали много – по последни данни от 10 юни те са се 1285, нараснали са се с 500 по отношение на предходната седмица. За разлика от предходни години, когато имаше експорт на тази маймунска вариола в западните страни и случаите се унищожиха бързо, без епидемиологична опашка, в този момент се касае не за пътешестване и за импорт, а за разпространяване по места “. Това сподели пред Нова телевизия проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

От думите й стана ясно, че главната част от инфектираните са в Европа – 1112, дребна част са в Америка, главно в Канада, по-малко в Съединени американски щати.

„ В Европа има 3-4 страни с повече случаи – Англия, Испания, Португалия, Германия, както и единични случаи в Белгия, Холандия и така нататък “, изясни специалистката.

Проф. Христова акцентира, че инфекцията се предава при доста непосредствен контакт, като един човек не може да болести доста хора.

„ Няма заплаха за обществото, единствено за рисковите групи “, безапелационна бе тя.

По думите й маймунската вариола може да се съобщи по въздушно-капков път от доста близко разстояние, не като при Коронавирус.

„ Основният механизъм на предаване е кожата, посредством наличието на обрива, там е вирусът и по тази причина инфекцията се предава при досег на кожа с кожа. Затова доста пъти се заразява половия сътрудник, при непосредствен контакт в семейството или медицинския личен състав ", изясни тя.

Специалистката обърна внимание, че обривите главно са в региона на гениталиите при хомосексуални и бисексуални мъже, а не както е била класическата картина – обриви по главата, по лицето.

„ Сред признаците са нарастване на лимфните възли, температура, главоболие, болки в гърба и доста мощна изнемощялост, която се дължи на виремията “, сподели проф. Христова.

Тя акцентира, че е значимо, медиците, които имат контакт – персонални лекари, инфекционисти, кожни лекари, да са осведомени с типа на обрива и да могат да разпознаят заболяването.

„ Когато има обриви, не би трябвало да се реализира контакт. Рисковите групи са имунокомпрометираните хора и бременните дами. Основно инфектираните са мъже от 20 до 40 години “, изясни а проф. Христова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР