Няма родител, който да не се е сблъсквал с проблема

...
Няма родител, който да не се е сблъсквал с проблема
Коментари Харесай

Как скуката помага на децата

Няма родител, който да не се е сблъсквал с казуса „ Скучаещо дете “. И евентуално мнозина са си блъскали главите, с цел да намерят най-оптималното решение.

Спокойно! Не правете това, тъй като скуката в действителност не е чак толкоз неприятно нещо. Точно противоположното.

Проблемът е в нас, възрастните, тъй като сме привикнали да я възприемаме като нещо отрицателно, а тя в действителност носи изгоди на децата. Ето какви.

1. Насърчава въображението и творчеството

Когато останат сами, малчуганите са принудени да бъдат по-креативни и надлежно развиват въображението си. Освен това получават опция да опитат неща, които те считат за забавни, което пък усилва любознанието им и чувството за изобретение. Това ги прави щастливи, като в същото време им доставя задоволство, че могат да се оправят и без помощта на възрастните.

Различни проучвания потвърждават, че когато на деца или възрастни се възложат поредност от скучни задания, те демонстрират доста повече въображение. Така че не пречете, а приветствайте скуката. По този метод децата се научават да поемат самодейност и да измислят способи за справяне, които не са подбудени от някой различен.

2. Провокира мисленето при ексцентрични условия

Животът наподобява елементарен, когато от всички направления те предизвестяват и защищават. Но пък е толкоз забавен, когато предложи нещо извънредно. Същото е и със скуката. Тя кара децата да измислят свои занимания и да развиват тези умения. Наличието на свободно време им дава опция да пробват своето мислене в непознати обстановки.

3. Развива уменията за решение на проблеми

При зародил проблем, скучаещите деца би трябвало сами да доближат до решението му, пробвайки разнообразни разновидности. Когато се намесвате, вие в действителност им пречите да вършат това. Скуката предизвиква инициативността им и те привикват да мислят и разчитат на себе си във значими обстановки.

А в случай че ги съберете с други деца и им предоставите време и пространство, в което нищо да не ги разсейва, те се научават да споделят и си оказват помощ, с цел да създадат нещо дружно. Това е извънредно значимо за обществените им умения. И се реализира единствено с процедура.

4. Създава доверие

Когато детето се оправи единствено с даден проблем, самочувствието му се покачва. Следващият път ще опита нещо ново и ще поеме сдържан риск, което ще го направи по-уверено. Така развива мисленето си, опознава по-добре света, концентрира по-умело вниманието си и най-важното – схваща, че сте му дали своят вот доверие и вярвате, че може да се оправи единствено.

Ако е ангажирано с съответна активност, то ще й се отдаде с цялото си сърце и внимание. Но ще свикне да си взаимодейства и да се преценява и със заобикалящата го среда.

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР