Няма разнобой в адвокатските среди.Това стана ясно от думите на

...
Няма разнобой в адвокатските среди.Това стана ясно от думите на
Коментари Харесай

Нямало разнобой в адвокатските среди

Няма разнобой в адвокатските среди.

Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Висшия адвокатски съвет Атанас Стоянов на провеждащото се през днешния ден в Ректората на Софийския университет Общо заседание на юристите, съобщи БНР.

През последните дни юристите стачкуват против бездействието на Висшия адвокатски съвет при приемането на противоречиви текстове.

Стоянов заяви, че работната група, която ще търси компромис по Закона за ограниченията против изпирането на пари, ще стартира работа във вторник.

Създаването на работната група е контрактувано на среща на Съвета с ръководителя на Народно събрание и управлението на ДАНС. Повод е недоволството на юристи, съгласно които задължението да рапортуват на контраразузнаването за свои клиенти би нарушило адвокатската загадка.

Атанас Стоянов не има вяра, че ще се стигне до национална адвокатска стачка.

" Считаме, че следва да има прецизиране на това какво прави юристът. Адвокатът в никакъв случай не следва да става клеветник на разнообразни служби, тъй като ползата на клиента е заветен за него и адвокатската загадка би трябвало да съществува ", разгласи той.

Но юрист Велислав Величков от лагера на протестиращите предизвести, че не е изключена стачка.Той укори Висшия адвокатски съвет в безучастие при приемането на текстовете.

Според него сега " се прави опит да се загаси пожарът, който беше разпален ". По думите му законът е в действие и не е обикновено Върховен административен съд да се спогажда с ДАНС да не се ползва законът. Той се закани, че ще провеждат стачка, в случай че не видят действителна смяна, която да пази юристите, а " не просто безмълвен консенсус да не се ползва законът или отсрочване на периодите ".

В рамките на полемиката по докладите юристите разясняват и последните законодателни промени, против които гилдията възрази.

В приветствието си към сътрудниците ръководителят на Съюза на юристите в България Владислав Славов остро подлага на критика работата на народните представители.

Той означи, че изпитва позор и яд от случилото се през последните дни със Закона за отбрана на персоналните данни, Закона за прането на пари и Изборния кодекс.

" И си задавам въпроса след толкоз години професионални старания от всички нас: Къде е правовата страна? Къде е конституционно регламентираната парламентарна република? ", попита той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР