На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски

...
На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски
Коментари Харесай

На 26 май ще е синодалният избор на новия Сливенски митрополит

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, съобщи пред Българска национална телевизия Варненският митрополит Йоан, който е отпред на Сливенската епархия до избор на нов епископ. Светият синод ще би трябвало да избира сред двама от най-влиятелните митрополити - Арсений и Герасим.

Интригата към избора на Сливенски митрополит се заплете след вота през вчерашния ден, защото се появи спор към невалидните бюлетини.

" Изборът мина умерено, напълно намерено, още веднъж беше сниман и предаван на патриаршеския уебсайт. След приключването на избора имаше петима души, които подписаха с изключително мнение. Въпросът пристигна оттова, че в самото начало на избора бяхме приели разновидността да се заграждат имената на съответните претенденти ", изясни митролопит Йоан.

Имало е несъгласие за една от бюлетините, тъй като не е била вярно маркирана. Общо невалидните бюлетини са били 5.

" На първия тур резултатът е 26 гласа за Знеполския свещеник Арсений, различен претендент не получи изискуемото болшинство от 22 гласа. След като една от бюлетините беше на несъгласие, станаха 26 гласа. При втори тур Мелнишкият свещеник Герасим е с 25 гласа ".

Считано от през днешния ден, духовниците имат 3 дни за подаване на тъжби според условията на устава. На 23 май още веднъж ще бъде извършен епархийски съвет.

" Разглеждаме цялата кореспонденция, окомплектоваме я с постъпилите тъжби и тя постъпва в Светия синод - оттова думата е тяхна. На 26 май ще бъде синодалният избор ", сподели митрополит Йоан.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР