Няма разлика между задължителните и препоръчителните ваксини. Това каза д-р

...
Няма разлика между задължителните и препоръчителните ваксини. Това каза д-р
Коментари Харесай

Кунчев: Няма разлика между задължителните и препоръчителните ваксини

Няма разлика сред наложителните и целесъобразните ваксини. Това сподели доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор по време на Форум „ Ваксини и здраве “, проведен от локалната конструкция на Политическа партия ГЕРБ, съобщи " Фокус ".

Според него колкото са значими и ефикасни са едните, толкоз са и другите. Разликата е единствено в това, че страната следи по-строго за едните и заплаща за тях. По думите на Кунчев в България се вършат 11 наложителни имунизации, като по Наредбата за заразните заболявания са посочени 64 болести, а действително заразните заболявания, с които човек се среща, са над 200. Като образец Кунчев уточни Рота вируса, който е един добър образец по какъв начин една ваксина, която е единствено целесъобразна, в случай че родителят желае, може да се направи. След това страната да я реимбурсира и той да има достъп до нея. „ Смятам, че това е пътят, по който би трябвало да вървим и за много други нови ваксини. Имам поради и грипната, и вероятно варицелната “, сподели още Кунчев.

Той уточни също, че антиваксиналните придвижвания са по-рискови от ромското общество, което не имунизира децата си, като ромската общественост в никакъв случай не е била интензивно отрицателна. „ При тях по-скоро казусът е обвързван с подвижността, неналичието на здравни осигуровки или неналичието на персонален доктор. „ Другата група, изключително в огромните градове, нараства и там битката е по-трудна, защото се сблъскваш с доста крайни отзиви, нетърпящи никакво разискване “, сподели още Кунчев.

По думите първата ваксина, която се слага на новородени се прави на 98% от децата в България, до момента в който с повишаването на възрастта този % става все по-малък. Сред аргументите за липса на имунизации са миграцията, неналичието на настойничество, промяната или неналичието на персонален доктор, както и изчакване на период сред другите ваксини.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР