Няма промяна в изискванията за медицинските документи при постъпване в

...
Няма промяна в изискванията за медицинските документи при постъпване в
Коментари Харесай

На ясла и градина в извънредна обстановка - какви медицински документи са нужни и как да ги получите |

Няма смяна в условията за медицинските документи при постъпване в детски ясла и градина в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, оповестиха за OFFNews от дирекция „ Образование “ към Столична община.

Според оповестените насоки, за децата, които са новопостъпили , се изискват следните документи и проучвания:

- здравно-профилактична карта, попълнена от персоналния лекар;

- еднократен негативен резултат от проучване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, осъществено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската градина;

- проучвания на кръв и урина, осъществени в едноседмичен период преди постъпване на детето в детската градина;

- данни от персоналния доктор, че на детето са осъществени наложителните имунизации за възрастта; (деца, на които не са осъществени наложителните имунизации за възрастта, могат да се одобряват в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за ваксинирането им и са освободени по реда на Наредба № 15 от 2005 година за имунизациите)

- декларация от родител, че детето не е било в контакт със заразно заболели и няма признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

За децата, които възобновяват визитите си в детско заведение :

- при неявяване на детето от детската градина за повече от 30 дни по епидемиологични показания се показва еднократен негативен резултат от проучване за патогенни чревни бактерии, а при неявяване за повече от 2 месеца - еднократен негативен резултат за чревни паразити.

- декларация от родител, че детето не е било в контакт със заразно заболели и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

Как се получават здравно-профилактичните карти?

Заради пандемията предходната година беше създадена опция картите да бъдат изпращани с е-поща от персоналните лекари до съответното детско заведение. Работи ли тази мярка?

„ Не разполагам с електронните адреси на яслите и детските градини и няма по какъв начин да адресирам картите по имейл. Освен това в практиката си имам близо 1000 деца, сходен ангажимент лишава доста време, а имам задоволително пациенти. Картите могат да се получават персонално до декември 2021 година Предупреждавахме родителите да не отсрочват за последния миг, с цел да няма скупчване, само че огромна част от тях идват едвам когато стане извънредно неотложно. Въпреки това сме основали организация, с цел да не се събират повече чакащи пред кабинета “, сподели за OFFNews доктор Елка Кацарска, експерт по Детска заболявания и общопрактикуващ доктор в VII ДКЦ в столицата.

Тя подсети, че със здравно-профилактичната карта се дава и документ за осъществените имунизации от Имунизационния календар, без които детето не може да постъпи в ясла или градина. По думите ѝ изоставането поради пандемията е обезщетено, само че към момента има единични случаи и родителите би трябвало да побързат да заведат децата си за имунизация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР