Няма промяна в българската позиция по въпроса за военната помощ

...
Няма промяна в българската позиция по въпроса за военната помощ
Коментари Харесай

Главчев: Няма промяна в българската позиция за военна помощ за Украйна

Няма смяна в българската позиция по въпроса за военната помощ за Украйна, съобщи в отговор на въпрос на Клуб Z служебният прпемиер Димитър Главчев.

Той  говори пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в специфичния Европейски съвет – среща на върха на Европейски Съюз.

Лидерите на страните членки одобриха нощес изводи с апела да се доставят в помощ на Киев колкото се може по-бързо системи за противовъздушна защита (ПВО) вид „ Пейтриът “.

„ Предполагам, знаете дали България разполага с такива системи...

Веднага ви давам отговор – ние поддържаме по всякакъв начин Украйна съгласно опциите ни. Няма смяна, споделили сме, че поддържаме еврпопейската позиция “, сподели Главчев.

България обаче не разполага с такива системи.

Унгария и Словакия не са изразили обратно мнение на това да бъдат доставени системи за Противовъздушна отбрана, сподели Главчев. Той бе запитан от Клуб Z дали Будапеща и Братислава са били срещу. Повод за въпроса бе изречението от заключенията, че „ военната поддръжка за Украйна ще бъде обезпечена с цялостно ценене на политиката на сигурност и защита на някои страни членки и ще бъдат взети поради ползите на всички страни “.

Главчев не можа да отговори на въпроса дали България е измежду най-уязвимите страни за съветска дезинформация в навечерието на европейските избори. Въпросът за съветските хибридни офанзиви обаче бе измежду тематиките, разисквани от водачите.

Служебният премиер увери, че се борим да не бъдем уязвими.

В двустранни срещи със свои европейски сътрудници той е разказал за обстановката у нас. Те не наблюдават какво става в страната ни, само че са загрижени като цяло за европейските избори.

Накрая Клуб Z попита Главчев кой ще съставлява България от името на външното министерство на Съвет „ Външни работи и защита “, който ще се състои на 22 април в Люксембург.

„ Остава да забележим “, отговори той.

Главчев предложи външния министър Стефан Димитров да бъде сменен от Даниел Митов, само че президентът Румен Радев е срещу. Съветът в понеделник е извънредно значим. Според сведение на Клуб Z ще бъдем показани от посланика ни в Европейски Съюз Румен Александров.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР