Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към

...
Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към
Коментари Харесай

„Некомпетентни и безотговорни“: БНБ опроверга финансовия министър

Няма причина за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото, а сходни изказвания са „ некомпетентни и безотговорни “. Това обявиха от Българската национална банка пред Българска телеграфна агенция, разяснявайки днешното изявление на финансовия министър Росица Велкова, че поради огромни дефицити е заплашен закрепеният курс евро/лев.

На въпрос дали има аргументи курсът лев/евро да бъде изменен, от Българска народна банка дадоха отговор:

Не, няма такива аргументи. Международните валутни запаси на Българската национална банка са на най-високото си равнище за последните 30 години. Подобни изказвания за смяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни ".

От централната банка показаха още, че не са водени диалози сред техни представители и на Министерството на финансите по отношение на възможна смяна на курса. От Българска народна банка допълниха, че " такава смяна е невъзможна “.

Днес стана ясно, че Министерството на финансите е изпратило обезпокоителен отчет до Министерския съвет, в който е записана и тази " опасност ". По-късно, по време на брифинг за медиите, Велкова повтори тази опансост.

Ако дефицитът бъде повишен над 3%, това значи, че ще се сътвори проблем за набиране на ликвидност и е допустимо тогава да се прибегне до заеми от Международния валутен фонд (МВФ). Теоретично има заплаха за закрепения курс евро/лев, в случай че дефицитите станат прекалено високи “, сподели финансовият министър.

Припомняме, че все още ръководство " Емисионно ", което следи за стабилността на Валутния ръб и надлежно за закрепения курс, с който би трябвало да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 година, разполага с запаси за близо 64 милиарда лева Трябва да се има поради обаче, че ова е понижение по отношение на разполагаемите към края на 2022 година средства в размер на 75 милиарда лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР