Няма превишаване на средночасовите норми за опазване на човешкото здраве

...
Няма превишаване на средночасовите норми за опазване на човешкото здраве
Коментари Харесай

Няма замърсяване на въздуха след големия пожар край Пазарджик

Няма превишаване на средночасовите правила за запазване на човешкото здраве след пожара край Пазарджик, съгласно резултатите от измерванията на въздуха.

Огненото злополучие избухна през вчерашния ден малко преди 17 ч. на площадка за разфасоване на бракувани коли в покрайнините на Пазарджик. Димната гъба се виждаше на десетки километри разстояние. Пожарът беше сподавен след повече от 12 часа непрекъсната битка с огъня, в която се включиха екипи от Пловдив, Карлово, Белово, Пещера, Панагюрище и Пазарджик.

Експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда и Регионалната лаборатория – Пазарджик към Изпълнителна агенция по околна среда са направили поредност измервания на моментните стойности на нездравословни субстанции във въздуха, с газанализатор Gasmet DX 4040 в три точки по посока на разпространяване на дима.

Едновременно с това се наблюдават и равнищата на серен диоксид и азотен диоксид, измерени от пункта за непрекъснат мониторинг на въздуха в Пазарджик. Анализът на резултатите от измерванията не демонстрира постигане и превишаване на алармените прагове на замърсителите. Доголяма степен това се дължи на метеорологичните условия по време на пожара (скорост напразно от 10 до 20 км/ч), както и на огромната височината на издигане на дима и посоката му на разпространяването.

Резултатите, измерени на пункта за непрекъснат мониторинг на въздуха в Пазарджик от 16 ч. 23 май до 6 ч. на 24 май са:

Азотен диоксид – най-високата измерена средночасова стойност 25,24 µg/m3 при средночасова норма за запазване на човешкото здраве 200,00 µg/m3

Серен диоксид – най-високата измерена средночасова стойност 23,67 µg/m3 при средночасова норма за запазване на човешкото здраве 350,00 µg/m3

По данни на Министерство на вътрешните работи, пожарът е изцяло изгасен.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР