Няма пречка за ротация на министър-председателя, ако има политическо решение

...
Няма пречка за ротация на министър-председателя, ако има политическо решение
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Няма пречка за ротация на премиер

„ Няма спънка за ротация на министър-председателя, в случай че има политическо решение за това “, разяснява конституционния арбитър Янаки Стоилов.

„ Ротационният министър председател - това е като почналата към този момент ротация с ръководителя на Народното събрание, тъй че очевидно отиваме на ротационен интервал. Няма спънка, в случай че са решили политически, тук вниманието повече би трябвало да е върху политическото решение на ротацията, не формалното “, сподели той.

Стоилов изясни, ротацията може да се извърши посредством по този начин наречената – „ конституционна рулетка “ - министър-председателят подава оставка, президентът връчва мандат на другата политическа мощ, която излъчва идващия министър председател.

Според него „ националното “ държавно управление, което се готвят да поддържат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, може да е експертно, само че на процедура е съдружно.

„ Не може да се крие, че това е една коалиция, която си има име - Политическа партия с ГЕРБ, вероятно и с конституционната поддръжка на Движение за права и свободи. А дали ще се стигне до ротация, зависи какво ще роди тази коалиция “, сподели той.

Относно трусовете в прокуратурата Стоилов разяснява, че е значимо е да се разкрият поръчителите и причинителите на гърмежа против основния прокурор Иван Гешев.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР