Няма повишена заболеваемост от кърлежово-преносими болести въпреки дъждовното време, съобщи

...
Няма повишена заболеваемост от кърлежово-преносими болести въпреки дъждовното време, съобщи
Коментари Харесай

Два случая на марсилска треска и няколко – на лаймска болест отчитат в МБАЛ Пазарджик

Няма нараснала заболеваемост от кърлежово-преносими заболявания макар дъждовното време, заяви началникът на Инфекциозно поделение на МБАЛ-Пазарджик доцент доктор Мария Пишмишева. От началото на месец април досега в отделението са отстранени 172 кърлежа. За съпоставяне, за същия интервал на 2022г. те са били повече – 233.

Два случая на Марсилска тресчица регистрират от Инфекциозно поделение от началото на годината, както и няколко случая на Лаймска болест. Доц. Пишмишева предложи впит кърлеж да се в профил цялостен, оптимално бързо, а в случай че хората се опасяват сами да го отстранят – да потърсят профилирана помощ.

„ Област Пазарджик е ендемичен регион за Марилската тресчица – имаме дълготраен и богат опит. Тя се характеризира с нарасналата температура, изразена изнемощялост, болки в мускулите и ставите, присъщи промени на мястото на захапване, а няколко дни по-късно се появява обрив. Марсилската тресчица рядко остава неразпозната, за разлика от Лаймската болест “, обясни инфекционистът доктор Станислав Коцев и добави: „ При Лаймската болест рядко може да има леко покачване на температурата, най-често хората се усещат здрави. Около мястото на захапване се развива възходяща периферно руменина, която и без спомагателни проучвания е задоволителна за слагане на диагнозата “.

Специализантът доктор Йоана Ненчева посъветва всички ухапани от кърлеж да следят мястото на ухапването за промени, да наблюдават за повишение на температурата си и обрив. И подсети, че кърлежите обичат топли, меки и влажни места на тялото и след разходка в гората е целесъобразно всеки да огледа както облеклата, по този начин и тялото си. „ И в случай че откриете кърлеж по тялото си – не го третирайте с олио, бензин или други субстанции “, добави доктор Йоана Ненчева.

Кърлежите са преносители на вируси, бактерии и паразити, които могат да причинят болести, като Лаймска борелиоза (Лаймска болест), Марсилска тресчица, Кримска хеморагична тресчица, Ку тресчица, Туларемия, Кърлежов енцефалит и др.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР