Няма потвърдени случаи на коронавирус, всички тествани досега са дали

...
Няма потвърдени случаи на коронавирус, всички тествани досега са дали
Коментари Харесай

14 души са под наблюдение за коронавирус във ВМА

Няма доказани случаи на ковид, всички тествани до момента са дали негативни резултати Това сподели на брифинг пред публицисти началникът на спешния щаб за ограничения против разпространяването на ковид и шеф на Военномедицинска академия проф. Венцислав Мутафчийски, предаде БНТ.

Той разясни, че доста пациенти са настанени като подозрителни. Във ВМА за последното денонощие са настанени 14 души, 4 от тях задгранични жители - португалец, японец, египтянин и италианец.

„ Останалите са българи, свързани с рисковите зони, най-вече Италия. Очакват се през днешния ден резултати - в ранния следобяд ще бъдат подготвени “, сподели още Мутафчийски.

Началникът на ВМА сподели още, че 22-те български деца и четиримата техни ръководители, които се прибраха с държавния аероплан от Италия, са здрави.

Директорът на " Гранична полиция " основен комисар Светлан Кючуков съобщи, че през последното денонощие в страната са влезнали 14 400 лица и 12 100 транспортни средства.

„ На Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина е записано лица пътуващо с тир, което пътува като втори водач, с нараснала температура - бе задействана процедурата и приет в болница във ВМА ", разясни Кючуков.

Какво съставлява новият ковид?

Новият ковид е разпознат в Китай в края на 2019 година и е нов вариант на ковид, който до момента не е бил откриван при индивида. На този стадий има прекомерно малко налични данни, с цел да се каже сигурно какъв брой гибелен е Коронавирус 19. Предварителни данни сочат, че той е по-малко съдбовен от SARS (ТОРС) вирусът, който се разпространяваше преди няколко години.

Как се предава вирусът? Колко елементарно се популяризира?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма задоволително епидемиологична информация, която да удостовери какъв брой елементарно и стабилно вирусът се предава сред хората. Изглежда вирусът се предава основно посредством въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният интервал за коронавируса(т.е. времето от контакта с болен и появяването на симптоми) понастоящем се пресмята на сред 2 до 12 дни. Докато хората са най-вече заразни, когато демонстрират (грипоподобни) признаци, има индикации, че някои  могат да предават вируса без да са налице някакви признаци или преди признаците да се появят.

Ако хората с ковид са изследвани и диагностицирани навреме и се ползват строги ограничения за надзор на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото е ниска. Системното използване на ограничения за профилактика и надзор на инфекциите спомага ограничението на разпространяването.

Ето някои защитни ограничения, които Вие и вашето семейство може да предприемете, с цел да избегнете заразяване:

- Мийте ръцете си постоянно, като употребявате сапун и вода или гел за ръце на алкохолна основа.

- Избягвайте непосредствен контакт с хора, които имат признаци на простуда и грип.

- Избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце.

- Използването на здравна маска се предлага, в случай че имате респираторни признаци (кашлица или кихане), с цел да предпазите близките. Ако нямате признаци, няма потребност да носите маска Ако се носи маска, тя трябва да се сложи вярно, с цел да се подсигурява нейната успеваемост и с цел да се избегне рискът от предаване на вируса.

- При признаци като висока температура, кашлица или усложнения в дишането посетете персоналния си доктор.

В момента в Северното полукълбо е сезонът на грипа, а признаците на COVID-19, като кашлица или висока температура, могат да са доста сходни с тези на грипа или настинката, които са надалеч по-често срещани.

Потърсете доктор в точния момент, в случай че вие или член на вашето семейство има признаци, и избягвайте обществени места, с цел да предотвратите разпространяването измежду други хора.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР