Няма победител. И двете страни са заинтересовани от това споразумение,

...
Няма победител. И двете страни са заинтересовани от това споразумение,
Коментари Харесай

Експерт: Войната в Украйна мина на втори план, обсъжда се алтернативен изход

" Няма победител. И двете страни са заинтригувани от това съглашение, от тази замяна на заложници. Това е положителен епизод в изискванията на тежка рецесия ", разяснява пред дипломатът Любомир Кючуков, някогашен заместник-министър на външните работи, за краткотрайното прекъсване на бойните дейности в Ивицата Газа и съглашението за замяна на заложници против пандизчии от двете страни на спора.

" Големият въпрос е ще се трансформира ли това съглашение в освен това от епизод. Първото изискване е то да издържи и второ, вероятно да бъде развито ", уточни той.

" Все отново е мъчно да се чака съглашението да прелее в трайно прекъсване на военните дейности, тъй като на този стадий Израел не ревизира крайната си цел – унищожаването на " Хамас ", посочи дипломатът.

" При освобождението на всички израелски заложници няма гаранция, че от страна на Израел ще бъдат спрени военните дейности. " Хамас " би разчел сходно развиване на събитията като отнемане от значим запас. "

По думите му, " мрачният въпрос е ще бъдат ли най-сетне задоволителни жертвите ", дадени и от двете страни, с цел да се стигне до трайно решение на палестинския въпрос, или след няколко години ще следим същото като в този момент и като до момента.

" Трайното решение е написано преди повече от 70 години – основаване на две страни. Дали ще се реализира това – основна ще бъде ролята на световните играчи. Това в най-голяма степен зависи от Съединени американски щати. "

" Като главен съдружник на Израел Съединени американски щати имат най-сериозна опция да въздействат върху хода на събитията в Близкия изток. Те изрично не биха желали войната да прерасне в районен спор, поемат и негативите от обръщането на интернационалното публично мнение против дейностите на Израел в Газа, разясни Кючуков.

" Съдбата на Газа след войната тъне в неизясненост. Дори Израел да реализира заявената си цел и унищожи " Хамас " (въпреки че не е ясно какво тъкмо значи да се унищожи " Хамас " в територия с над 2 милиона поданици, ръководени от " Хамас " след извоювани избори, където всичко зависи от " Хамас " ), то изниква въпросът кой запълва този възможен политически вакуум. Огромният проблем, напълно основателно към този момент именуван филантропична злополука е, че цивилните жители няма къде да отидат. Това е най-опасното. Те са сложени в ъгъла, в невъзможност. Това е най-прекият път към спомагателна радикализация ", посочи дипломатът.

" Войната в Украйна мина на втори проект. В допълнение към резултатите от украинската контраатака към този момент и в Западна Европа, и в Съединени американски щати много интензивно стартира разискването - и на експертно и на политическо равнище, за различен излаз от тази война. 20 месеца след нейното начало тя продължава и не сме по-близко до мира ", акцентира още Любомир Кючуков.

Според него " в този момент има по-сериозна опция спорът да се трансферира от военното в политическото русло ", а това би означавало прекъсване на военните дейности.

" Това е помирение, само че не кротичък контракт. По-добре една година договаряния, в сравнение с един ден война. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР