Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е дала две положителни становища във

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е дала две положителни становища във
Коментари Харесай

НЗОК е дала две положителни становища за проекта „Мама и аз“, едното е подписано от Станимир Михайлов

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е дала две позитивни мнения във връзка със основаването на МБАЛ “Мама и аз ”.

Първото мнение позитивно мнение за МБАЛ “Мама и аз ” е от 01 февруари 2023 година Документът е подписан от краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на НЗОК доктор Йорданка Пенкова. На 27 ноември 2023 година НЗОК изпраща до Mинистерството на опазването на здравето второ позитивно мнение за бъдещото лечебно заведение, което е подписано от шефа Станимир Михайлов.

В първото мнение се споделя, че в случай че комплексната оценка на потребностите на популацията от здравна помощ покаже съществуване на нужда от откриване на болничното заведение, съответните средства за финансиране на тази активност ще бъдат планувани във финансовите проекти на НЗОК за интервала от 2026 година Второто мнение гласи, че в случай че комплексната оценка на потребностите на популацията от здравна помощ покаже съществуване на нужда от откриване на болничното заведение, ще е допустимо декларираните от лечебното заведение нови действия (за бюджета на НЗОК) да бъдат финансирани в интервала на тяхното осъществяване и в границите на одобрените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на болничното заведение за подписване на контракт със здравната каса.

В четвъртък от Министерство на здравеопазването направиха разяснения по преписката на МБАЛ „ Мама и аз “, че има направени 3 сложни оценки.

Решението на кабинета " Главчев " за основаване на МБАЛ „ Мама и Аз “ бе анулирано, откакто Димитър Главчев разпореди незабавната анулация на държавното решение и съобщи желание да бъде потърсена отговорност на хората, които са го предложили за разглеждане.

Румен Радев напомни, че по време на Гълъб Донев е обезпечен терен за построяването на Национална детска болница и направен обстоен организационен проект и сподели: " За страдание, след това тематиката бе пренебрегната, а днешното служебно държавно управление вместо да придвижи напред този план, способства за превръщането на една общественозначима идея в частна и за затвърждаване на практиката опазването на здравето да работи на правилото на облагите, а не в социална изгода. "

Илияна Йотова от своя страна съобщи, че частното здравно заведение по никакъв метод не трябва да заплашва градежа на държавната детска болница. Междувременно от фондация " Даная " се заканиха, че ще съдят страната поради решението на кабинета " Главчев ".

Водещите политически сили в страната също приканиха служебното държавно управление на премиера Димитър Главчев да отдръпна концепцията си за създаване на лечебното заведение.

От ГЕРБ подсетиха, че планът за построяването на държавна национална детската болница е стартират по време на тяхното ръководство през 2020 година

„ ГЕРБ постоянно е подкрепяла и поддържа този план - за построяването на държавна национална детската болница като план със стратегическо значение за България “, подчертаха от партията.

Председателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски прикани служебното държавно управление неотложно да анулира решението си за частната детска болница

Според него е неприемливо страната да абдикира от основната си отговорност - запазване на здравето и живота на децата.

„ Продължаваме промяната-Демократична България “ обявиха, че не са сюрпризирани от решението на служебното държавно управление за основаване на частна детска болница в столицата. Според тях детската болница и грижата за здравето на нашите деца е идея от голямо значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за пробутване на частни ползи.

ПП-ДБ обявиха желание да сезира прокуратурата и ДАНС за инспекция на изискванията, при които е издадено разрешението, както и на разбора на потребностите от откриване на частната болница, който е осъществен. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР