Няма по важен въпрос от този за бюджета на държавата,

...
Няма по важен въпрос от този за бюджета на държавата,
Коментари Харесай

Гълъб Донев заподозря партиите, че ще ползват бюджета като „хватка за припечелване на време“


Няма по значим въпрос от този за бюджета на страната, съобщи служебният министър председател

„ Няма по значим въпрос от този за бюджета на страната “. Това разгласи при започване на изключителното държавно съвещание в петък служебният министър председател Гълъб Донев.

Дневният ред е в три точки: плана на решение за одобрение на план на Закон на държавния бюджет, плана на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса и плана на Закон за бюджета на Държавното обществото обезпечаване.

На 21 април Гълъб Донев и министър на финансите Росица Велкова оповестиха, че ще предложат на Народното събрание бюджет с 6,4 % недостиг и нов дълг от 13,7 милиарда лева Огромният недостиг търпи рецензии от страна на партиите в Народното събрание, а при започване на днешното съвещание Донев загатна, че има подозрения дали народните представители ще одобряват бюджет.

„ Споделяме общото разбиране за бюджетен недостиг до 3%. Как да се понижи бюджетният недостиг от 6,4% на 3% е задача, на която ще търси решение Народното събрание. Тук не става дума за прекачване на отговорността. След като нашите хрумвания за приходни ограничения не бяха възприети, отговорно и рационално е да представим на Народните представители бюджет, създаден по настоящото законодателство. Превръщането на бюджетната процедура в хватка за припечелване на време ще е ход, от който ще изгубят и жителите, и бизнеса. Оттук насетне дейностите по отношение на финансовия проект за 2023 година ще приказват за същинските планове “, съобщи той.

Президентът Румен Радев употребява консултациите с партиите с цел да призове всяка една по настрана да му одобряват бюджет. Ако не бъде признат подобен и няма образувано държавно управление, служебният кабинет ще би трябвало да продължи да разходва по 1/12 на месец от бюджета за предходната година.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР