Няма по-силна и по-адекватна реакция от българската по отношение на

...
Няма по-силна и по-адекватна реакция от българската по отношение на
Коментари Харесай

Външно призна: Да, Русия може да залови Христо Грозев, ако го хване приятелска на Москва държава

Няма по-силна и по-адекватна реакция от българската във връзка с преследването на журналиста от бюрото за следствия " Белингкат " Христо Грозев от страна на Русия. Така външният министър в служебното държавно управление Николай Милков заявява цялостна поддръжка от българската страна за Грозев. Но призна, че да, съществува заплаха в случай че той се озове на територията на страна, която има подписани съглашения за екстрадиция с Москва, де факто Русия да успее да го залови.

Опасенията за това бяха изразени от депутата и член на външната комисия в Народно събрание от " Български напредък " Виолета Комитова и бяха доказани от Милков. За тази цел Министерство на външните работи ще изготви лист и до депутатите, и до самия Грозев за страните със съществуващи съглашения за екстрадиция.

Иначе Милков подсети, че още от 2016-а журналистът е разгласен от РФ за личност нон грата и не излиза наяве заради каква причина в този момент е разгласен за търсене от режима на Владимир Путин. И самоуверено съобщи, че Нидерландия и Австрия, в които Грозев обитава, също са подхванали ограничения за обезпечаване на отбраната на здравето и живота му, само че че България изразила най-острата позиция против дейностите на Русия.

На въпроса дали Външно разполага с информация за български жители, намиращи се в съветски арести, затвори или лагери, министърът отхвърли, само че подсети, че всеки българин или негови родственици и другари могат да се извърнат към горещите телефонни номера на ведомството, при положение, че се озоват в такава институция, в това число в случай че тя се намира в някоя от окупираните територии на Украйна. 

Депутатите от отрасловата комисия дебатират и по проекторешението на " Продължаваме промяната " по проблема, като от ГЕРБ не се съгласиха с огромна част от текстовете, тъй като не можело Върховният представител на Европейски Съюз да се задължи да обезпечи защитата на Христо Грозев в Австрия, където е непрекъснатото му местопребиваване, нито пък можело основният прокурор Иван Гешев да разкрива хода на следствените дейности на държавното обвиняване, водени по данните на " Белингкат " за отравянето на предприемача Емилиян Гебрев и гърмежите във военнни хранилища от 2011 година до 2020 г. 

" Работата на Христо Грозев е основна за редица престъпни следствия, които касаят и българската, и европейската сигурност ", упорстват обаче от " Продължаваме промяната ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР