Няма отлагане на толсистемата. Обсъжданите в парламента промени в Закона

...
Няма отлагане на толсистемата. Обсъжданите в парламента промени в Закона
Коментари Харесай

Георги Терзийски: Няма отлагане на толсистемата, а на търговската й експлоатация

Няма отсрочване на толсистемата. Обсъжданите в Народното събрание промени в Закона за пътищата плануват отсрочване единствено на комерсиалната употреба на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние. Това сподели ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура ” Георги Терзийски пред БНР.

Толсистемата ще бъде въведена в техническа употреба на 16 август, както е заложено в заданието по контракта с изпълнителя на толсистемата акцентира той и изясни, че системата ще бъде в безспорна техническа функционалност за таксуване с маршрутни карти, бордови устройства и GPS тракери за обработка на геопространствени данни от GPS. Целта е от една страна да се потвърди нейната успеваемост, а от друга - да се добие визия за същинските разноски на превозвачите за толтакси. Терзийски сподели, че въз основа на тестванията в действително време и въз основа на непрекъснатия разговор с транспортния отрасъл, ще бъдат избрани цените и стартовият обсег на пътищата с толтакси. Целта е обсегът в началото да е по този начин структуриран, че да реализират няколко съществени цели. Едната е събиране на доходи, които да подсигуряват финансова резистентност на пътния бранш, да има покритие на трасетата, които се употребяват от директния трафик, да има опция за нулеви ставки за пътищата в неприятно положение. Затова ще изключим от обсега третокласната пътна мрежа, по-голямата част от която е мощно компрометирана, добави той.

Председателят на АПИ уточни, че въвеждането на толсистемата е освен главен приоритет в пътния бранш, с който ще се обезпечи нужният запас за самоиздръжката му, само че и сериозна секторна промяна, която визира и икономическата, и обществената политика, даже и политиката в региона на сигурността. Затова е доста значимо доверието на заинтригуваните страни – и превозвачи, и бизнес, и останалите консуматори на пътя, които следва като резултат от толтаксите да употребяват по-добри пътища.

Терзийски акцентира още, че във връзка с услугите с бордовите устройства за отчитане на толтаксите организацията търси допустимо най-хубавото и конкурентно обслужване на клиента, както е на всички места в Европа. Конкуренцията не е във връзка с таксите, защото таксите се дефинират от страната, а е в обслужването на клиента. Той изясни, че съществува консенсус в Европа и Европейска комисия, че тези услуги би трябвало да се дават от частни компании, което е в интерес на обслужването на клиента, тъй като в чисто комерсиалните връзки е допустимо националните снабдители на услуги и доставчиците на декларирани данни да дават бордовите устройства гратис, до момента в който организацията не би могла да го направи. Той уточни, че страната в лицето на организацията ще управлява целия развой от генерирането на заявления до заплащането на съответните такси.

Относно изказванията, че организацията преотстъпва 2% в допълнение на възможните национални снабдители на декларирани данни ръководителят на АПИ акцентира, че информацията се интерпретира неверно, тъй като с измененията в закона страната няма да има никакъв спомагателен разход, а това ще бъдат чисто търговски връзки сред доставчиците на декларирани данни и сред националните снабдители на услуги. Терзийски уточни още, че множеството превозвачи към този момент са снабдени с бордови устройства от европейски снабдители на услуги и, че в случай че организацията се натовари с уговорката да влезе в конкуренция с европейски снабдители има огромна възможност освен да не завоюва нищо, само че и да загуби.

По мотив ремонтите по пътната мрежа през летните месеци Георги Терзийски акцентира, че на Автомагистрала „ Тракия “ през тази седмица приключиха ремонтите на виадуктите както беше планувано, и до края на лятото ремонтни действия няма да се подхващат по пътя до Бургас, с цел да не се затруднява трафикът в дейния отпускарски сезон. Той добави, че ремонтите по оборудванията на Автомагистрала „ Хемус “ ще продължат, само че организацията на придвижване през тази година е на положително равнище и образуването на тапи поради сектори в ремонт са по-редки спрямо минали години.

В отговор на въпроса дали АПИ ще даде на Българска социалистическа партия желаните документи и осъществяването на ревизия на пътни сектори Терзийски изясни още, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ е предоставила на депутатите на Българска социалистическа партия цялостен достъп по желаната по Закона за достъп до социална информация техническа документи за строителството на огромни пътни планове. Той акцентира, че организацията неведнъж е заявявала, че не е срещу осъществяването на инспекция, само че няма по какъв начин да се даде позволение за взимане на проби от физически лица, били те и народните представители, което е известно и на самите тях. Има закони и правила, които би трябвало да се съблюдават, както от организацията, по този начин и от народните представители, акцентира ръководителят на АПИ. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР