Няма основания за разпускане на Обществения съвет за изграждане на

...
Няма основания за разпускане на Обществения съвет за изграждане на
Коментари Харесай

Защо Търговска лига иска разпускането на Обществения съвет за националната детска болница?

Няма учредения за разформироване на Обществения съвет за създаване на национална детска болница. Това обявиха от здравното министерство. Такова гледище има от " Търговска лига " - сдружението, чието предложение за строителство на частна детска болница беше отхвърлено от кабинета преди повече от месец. Те желаят съветът да бъде разхлабен поради " непозволено и редовно вмешателство в работата на държавните органи ". Сигнали от сдружението станаха причина за разпити на членове на публичния съвет в ДАНС.

Адвокат Мария Шаркова е една от получилите позвъняване да се явят на разпит в ДАНС.

" Вероятно ще ми следва още една среща, не желая да разясня детайлности, само че да, към този момент се срещах с представители на организацията ", изясни тя.

" Каква е нуждата членовете на Оценка за съвместимост да бъдат давани на ДАНС и по какъв метод ние като физически лица, които поставят, държа да отбележа, непринуден труд в границите на публичния съвет, застрашаваме националната сигурност ", попита Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за Националната детска болница и публицист.

Почти половината от членовете на публичния съвет са получили позвъняване от ДАНС. До разпитите се стигнало след тъжба от Търговска лига във връзка отрицателно отношение от страна на съвета, обвързвано с плана за болница " Мама и аз ".

" Сходно мнение сме изказвали и преди 2 години по адрес на предишен план на същия вложител. Тогава не бяхме публичен съвет, само че хората бяхме същите и представлявахме същите организации. Мога да си показва, че вложителят не е вдъхновен от нашата позиция ", разяснява Надежда Цекулова.

" Тези сигнали, тази фиксация върху Обществения съвет цели точно да ни спре и по някакъв метод да ни уплаши. Правя тези заключения, тъй като сигналите са ориентирани конкренто против нас, само че не и към други хора и организации, които са отправяли също своето отрицателно мнение или са заемали някаква позиция, това е и повода да считам, че е опит за заплашване ", сподели Мария Шаркова.

В позиция до медиите от " Търговска лига " упорстват съветът незабавно да бъде разхлабен поради " непозволено и редовно вмешателство в работата на държавните органи ". Определят съвета като " нездравословен за пациентите и здравната общественост, която препятства пълноценното създаване на детска болница ".

" Министърът на опазването на здравето незабавно да разпусне Обществения съвет за създаване на НДБ заради непозволено и редовно вмешателство в работата на способените държавни органи и неприемливо частно администриране в опазването на здравето. Понеже е непоправимо нездравословна за пациентите и здравната общественост, враждебната акция на ОС-НДБ в действителност препятства пълноценното създаване на НДБ – за което самият съвет е основан ".

В позиция до " По света и у нас " от здравното министерство обявиха, че не са били известени публично за инспекции. Не са били изисквани и мнения от чиновници на министерството и " Здравна капиталова компания за детска болница ". Уточняват, че на този стадий здравният министър няма съображение за разпускането на публичния съвет за създаване на националната детска болница.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР