Няма нужда от визита в Киев. Суверенната българска позиция се

...
Няма нужда от визита в Киев. Суверенната българска позиция се
Коментари Харесай

Радев с критики: Няма нужда от визита в Киев. Суверенната българска позиция се изработва в София

Няма потребност от аудиенция в Киев. Суверенната българска позиция се създава в София, уточни президентът Румен Радев.

Българските политици преди да избавят света, да помислят за бедстващите в България, сподели президентът преди да замине за Испания.

" Правителството дължи отговор на жителите, които му гласоподаваха доверие, за това чии ползи обслужва – техните или нечии други и е извънредно време да потвърди, че отстоява българския суверенитет и работи в интерес на него. Икономическата война ескалира и рискът за България се покачва във всеки един миг ", уточни Радев в коментар за прекъсването на доставките на газ от Русия за България.

Според президента по този начин създалата се обстановка ще бъде " същински тест за европейската взаимност ". " Ще помогне ли и по какъв начин Европейски Съюз на енергийно най-зависимата и бедна страна ", сподели още Радев.

Според него " вероятно ще намерим различни решения, само че това ще изисква време и средства и ще значи доста по-високи цени ".

" Неслучайно от дълго време приканвам за деликатно и отговорно отношение на България към този спор, който въздейства директно и за живота, и за благосъстоянието на българите тук и в Украйна ", уточни Радев.

По думите на президента, излизат към този момент редица разкрития къде отива българското оръжие. " Аз не доумявам по какъв начин министърът на стопанската система ще изясни на българите и на левите хора, които постоянно са били против войните, че българското оръжие подхранва този спор ", добави той.

И продължи: " Правителството би трябвало да отговори на доста въпроси - за какво единствено на България и на Полша се стопира газът? Спира ли се газът на Австрия и Германия и по какъв начин те заплащат? Резервиран ли е задоволителен потенциал за доставки от Гърция? Защото, в случай че не е запазен, виждаме към този момент да загряват медиатори. Да, ще намерим различно решение, само че това значи време, средства, по-високи цени и опасности за доставките. "

Румен Радев акцентира, че построяването на спомагателната инфраструктура за доставка на газ от Русия по време на ръководството на ГЕРБ, не е в полза на България.

" Аз неведнъж съм упорствал и твърдял, че тези 3 милиарда лева, платени от нашия бюджет, обслужват не българския интерес, а интереса на други страни, които гратис транзитират през наша територия. " - уточни той.

Президентът се разгласи твърдо срещу даването на оръжие на Украйна и разгласи, че не вижда смисъл от визитата на българската делегация в Киев.

" Категорично " не " на даването на военна помощ за Украйна. Това е стъпка към директното замесване на България в този спор. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствената изразителност и апелите за победа. А българската позиция се взема решение в София, а не в Киев. ", сподели президентът.

По мотив оповестената от премиера Кирил Петков дарителска акция за Украйна Румен Радев прикани българските политици, преди да избавят света, да погледнат към бедстващите българи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР