Няма нови моменти около предложението на френското председателство на ЕС

...
Няма нови моменти около предложението на френското председателство на ЕС
Коментари Харесай

Ковачевски: Френското предложение е неприемливо, но продължават разговорите на експертно ниво

" Няма нови моменти към предлагането на френското председателство на Европейски Съюз за унищожаване на българското несъгласие върху процеса на евроинтеграция. Разговорите не престават на равнище експертни групи на министерствата на външните работи на Северна Македония и България ", съобщи през днешния ден македонският министър председател Димитър Ковачевски.

Той повтори, че държавното управление не е трансформирало позицията си по отношение на френското предложение, показана по време на конференцията в Брюксел предходната седмица, и добави, че щом се стигне до задоволително и за двете страни вид, той ще бъде показан пред македонските институции.

„ Както ви споделих и преди, процесът с България се води от Министерството на външните работи. Експертните групи беседват със своите сътрудници от Министерство на външните работи на България. В момента, когато имаме задоволително и за двете страни предложение, то ще бъде импортирано в институциите на Северна Македония. Към този миг такова предложение няма”, сподели Ковачевски.

По време на конференцията в Брюксел, за която загатна македонският министър председател, той отхвърли предлагането на френското председателство като недопустимо в този си тип.

Според него има опция договарянията да продължат, в случай че бъдат направени допустими промени в наличието му.

За Скопие има три основни въпроса, отнасящи се до преговорната рамка: изцяло признание на македонския език, историческите въпроси да не бъдат част от преговорната рамка и договарянията да стартират преди вписването на българите, хърватите и черногорците в конституцията.

Освен това Ковачевски счита, че би трябвало да бъдат предоставени гаранции, че няма да има нови условия от страна на България и на Европейския съюз.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР