Няма нищо забранено в тази книга. Това ме накара да

...
Няма нищо забранено в тази книга. Това ме накара да
Коментари Харесай

Сугарев: Сръбските власти искат да принудят българското малцинство или да се изсели, или да се премести

„ Няма нищо неразрешено в тази книга. Това ме накара да се запитам дали към този момент няма лист на неразрешени книги в Сърбия “, сподели Едвин Сугарев по bTV.

Той е създател на книгата „ Съдбата на българите в Западните околности “, 3 бройки от която бяха иззети на сръбската граница от багажа на кореспондента на Българска телеграфна агенция Александър Димитров. Впрочем негов текст има и в книгата.

По думите на Сугарев книгата има такава орис не за пръв път. Тя е написана по план, подсилен от фонда за българска просвета. В нея се споделя искрено за асимилацията, на която са подложени нашите сънародници в Сърбия от 100 години насам, и за изискванията, при които живеят. Очевидно това е повода за конфискацията, счита Сугарев.

Книгата е трябвало да има премиера в Босилеград през април. Сугарев знаел, че не може да придвижи книгите, по тази причина намерил човек, на който подарява 50 бройки, които да бъдат занесени в града. Той обаче е спрян на границата с ултиматума или да върне книгите в България, или ще бъдат иззети.

Сугарев даде образец и за спряна пратка с коледни дарове за децата от общинското учебно заведение.

По думите му това Граничен контролно-пропусквателен пункт служи в интерес на кмета на Босилеград, защото на него били спирани хора и главно претърсвани.

Според Сугарев сръбските управляващи желаят да принудят българското малцинство или да се изсели, или да се реалокира навътре в страната. Икономическите условия са такива, че принуждават хората да се разбягат. По времето на Ньойския контракт българите там са били над 250 хиляди, в този момент са едвам 12 хиляди, този асимилационен развой е напълно тенденциозен. Градът се стопява.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР