Няма никакви основания за протестите на земеделците. Неслучайно се организират

...
Няма никакви основания за протестите на земеделците. Неслучайно се организират
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Няма основание за протести! Исканата оставка на Вътев е политическа

Няма никакви учредения за митингите на земеделците. Неслучайно се провеждат преди идната ротация на кабинета. Очакваме да продължим разговора със зърнопроизводителите, с цел да уточним текста и да подпишем новия меморандум за взаимни дейности, координиран с тях. Това съобщи Николай Денков на взаимен брифинг с министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет.
„ Подаването на годишна данъчна декларация е обвързване за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да потвърдят загубите си за 2023 година е необяснимо, с цел да се възползват от предлагането на кабинета за спомагателна финансова поддръжка ”, добави Денков.
Той сподели още, че държавното управление не може да подкрепя зърнопроизводители, които е допустимо да се окажат на облага през 2023 година „ Това опонира на икономическата логичност, на разпоредбите и на правата и ползите на останалите хора в страната ”, безапелационен бе министър председателят.
Министър-председателят разгласи, че данни на Национална агенция за приходите сочат, че зърнопроизводството е измежду най-печелившите браншове през последните години. „ Земеделските стопани са получили общо над 3 милиарда лева през 2023 година европейско и национално финансиране по разнообразни стратегии и ограничения ”.
Денков посочи, че в полемика със земеделските производители са набелязани редица промени в законите.
„ Исканията за оставката на министър Вътев явно са политически. Тъй като документите, които бяха показани, аз прочетох декларацията, която те са показали, са несъстоятелни ”.
„ Протестиращите не предявиха никакви съответни и ясни претенции. Те пристигнаха и желаеха оставката ми, само че аз им отговорих, че в случай че министър председателят и вицепремиерът ми я изискат, ще я подам с облекчение. Ако ли не, ще продължа, както до момента “, сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.
По думите му изказванията за неизплатени помощи са погрешни и елементарно доказуеми. „ Ставките, които са изчислени в министерството и по които екипът на ведомството работи от 2 януари, когато се желаеха спомагателни средства по украинската помощ, са в резултат на съвсем преструктуриран бюджет на министерството. Извадили сме максимума, който е допустимо да бъде изваден “, акцентира земеделският министър.
Той добави, че от 2 януари, без почивен ден, тази работа в министерството не е престанала – открити са пари за плодове и зеленчуци, за отглеждане на животни, надлежно и за зърнопроизводство.
По думите на министър Кирил Вътев протестиращите през днешния ден приказват за разделяне, което той е направил, до момента в който неговата цел е да ги събере. „ Те също ще се облагодетелстват от вчерашните решения “, уточни Вътев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР