Няма никаква политическа и икономическа логика България и Румъния да

...
Няма никаква политическа и икономическа логика България и Румъния да
Коментари Харесай

Радев не вижда логика България и Румъния да са извън Шенген, Хърватия ни подкрепя

Няма никаква политическа и икономическа логичност България и Румъния да са отвън Шенген. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с хърватския си сътрудник Зоран Миланович, оповестява Българска национална телевизия.

Според Радев София е покрила всички критерии още през 2011 година Моментни хрумвания и моментни политически доводи срещу нашето участие подкопават самата нормативна база на Европейски Съюз, счита той.

По думите му на всяка среща на Съвета се задава един и същи въпрос - на съображение на какви писмени критерии България и Румъния са отвън Шенген. Радев уточни, че това е загуба за Европа и Европейски Съюз в миг, в който се разискват военната подвижност и сигурност, икономическата рецесия и инфлацията в Европа.

Хърватският президент Миланович съобщи, че страната му оказва цялостна поддръжка на България , както и на Румъния, които чакат 12 години. По думите му тези 12 години са тежко двуличие и неправда. Той акцентира, че две страни, едната от които Австрия, са срещу участието на България и че обособени ползи и спорене в Европейски Съюз се изясняват като огромна философия. Критериите за участие не са транспарантни, а политически, уточни хърватският държавен глава.

В момента, в който България и Румъния станат членки на Шенген, транспортните връзки от Централна Европа за Солун ще станат по-бързи и вместо за Северна Европа, контейнеровозите ще пътуват за нашия район, добави Миланович.

Румен Радев съобщи, че задачата на България за присъединение към Шенген остава месец октомври. Според президента, другите мотиви, облечени в причини за върховенството на правото, ще отпаднат.
 Европейска комисия отново настоя България да влезе в Шенген
Европейска комисия отново настоя България да влезе в Шенген

Според Комисията инспекциите по границите имат негативни последствия за целия Европейски Съюз

Двамата президенти разясниха и тематиката за присъединението на други страни от Западните Балкани към Европейски Съюз. Според Миланович има възможност Албания и РСМ да бъдат разграничени, тъй като Северна Македония не е изпълнила избрани условни. Той добави, че в случай че Скопие не направи конституционните промени и не впише българите в главния си закон, ще би трябвало да чака.

Президентът Румен Радев посочи, че въпросът с РСМ не опира до двустранните ни връзки, а до отношението на Скопие към европейските полезности. Става към този момент въпрос за проблем на връзките на РСМ с европейските полезности. В Копенхагенските критерии са човешките права. Постигане на пълноправие на българите в тази страна посредством вписването им в Конституцията дружно с всички останали нации, изброени като държавотворни нации. Това е неотменимо европейско условие, това са европейски полезности - това е европейски въпрос, добави той.

Двамата водачи засегнаха и тематиката за войната в Украйна. По думите на Радев войната в Украйна сподели нуждата от разширение на съдействието и единството, тъй че да реализираме по-голяма сигурност и непоклатимост в района. Двамата президенти осъдиха съветската експанзия.

Препотвърдихме нашата поддръжка за Украйна в битката за самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност, само че растящите опасности от този спор ни карат да настояваме за преустановяване на кръвопролитните бойни дейности, тъй като този спор усилва рисковете - с изключение на световен стопански да прерасне и в световен боен конфликт, сподели още Радев.

Зоран Миланович уточни, че поддържа единството на Европейски Съюз, само че че за войната в Украйна става въпрос за война, до която се е стигнало заради разнообразни аргументи. Според него, в този момент от самото начало повтаряме заклинания и когато някой изрази най-малък песимизъм към догмата и когато не е за война до дефинитивно изтребване, излиза, че е за Русия.

По-късно от пресцентъра на Министерския съвет оповестиха, че и служебният министър председател Гълъб Донев е разговарял с Миланович. Във фокуса на срещата са били общите ползи на България и Хърватия като европейски сътрудници и изгодите от развиването на околните другарски връзки сред двете страни.

Гълъб Донев и Зоран Миланович са удостоверили интереса на двете страни да продължат да надграждат съдействието между тях и да задълбочат търговско-икономическите си връзки в подтекста на сериозните преимущества, които дава общото им участие в Европейския съюз. За Донев напредъкът в тази посока, който се показва в удвояване на стокообмена през последните три години, е положителен знак. В тази връзка съгласно българския министър-председател би било изключително потребно насърчаването на още по-тесни контакти сред бизнес средите от двете страни. Премиерът особено подчертава и върху смисъла на културния продан. Той е удовлетворен и от постигнатото единодушие да бъде удължено осъществяването на Програмата за съдействие в областта на образованието и науката.

В хода на срещата е установено съвпадане във висока степен на външнополитическите цели на двете страни. Гълъб Донев е изтъкнал отговорността на двете страни за опазване на мира и стабилността в района. " Вярвам, че България и Хърватия ще продължат да способстват за създаване на един по-силен Европейски съюз и да укрепват тясното си съдействие в границите на Организация на обединените нации, НАТО и други интернационалните и районни организации ", разяснява той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР