Няма незаконна тръба от язoвир Студена, но има нерегламентирано източване

...
Няма незаконна тръба от язoвир Студена, но има нерегламентирано източване
Коментари Харесай

Министър Димов призна: Има нерегламентирано източване от язовир Студена

Няма противозаконна тръба от язoвир Студена, само че има нерегламентирано източване към Радомир през помпена станция ”Крапец ”. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка водната рецесия в Перник, поради която градът е на воден режим от 18 ноември.
По думите му Радомир може да получава питейна вода от язовира, само че единствено при спешна обстановка, а Министерството на околната среда и водите не е било известено за повреда. Според Димов с изключение на нерегламентираното източване на язовира, инспекция на министерството е открила, че липсва разходомер, поради което не може да се каже какво количество вода е източено. Направено е наставление да бъде подложен нов апарат.

Екоминистърът посочи, че единствено следствие може да откри кой е разрешил нерегламентираното източване на язовира. Нужни са законови промени, които да забранят потреблението на вода за питейни и индустриални потребности. Сега това не изрично неразрешено. " Трябва да се работи и за понижаване на загубите по ВиК мрежата, които за Перник са 75% ", сподели още министърът пред bTV.

Той разяснява и замърсяването на река Струма от предходната седмица. Граждани алармирали за ръждиво-кафява вода в реката край Перник. Установено е, че замърсяването идва от някогашния комбинат " Ленин " – част, която не е приватизирана. Сега обаче се търси притежателят на този обект.

" Проверката за разкопаването на коритото към река Вит посочила, че има нарушаване. Фирмата " Хидрсотрой ", която била наета от регионалния шеф да разчиства, не поискала позволение от Басейнова дирекция. Фирмата е санкционирана, към този момент не е обжалвала ", уточни министърът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР