Няма криза със завода за отпадъци в София, кметът Васил

...
Няма криза със завода за отпадъци в София, кметът Васил
Коментари Харесай

ГЕРБ: Няма криза с боклука в София, целта е да замаскират кризата в СОС

Няма рецесия със завода за боклуци в София, кметът Васил Терзиев лъже, оповестиха от ГЕРБ-София на конференция през днешния ден. Тя пристигна малко след изказването на кмета и сегашния и.д. шеф на Столичното дружество за отнасяне на боклуци Николай Славов, съгласно които заводът не действа, имало е занемареност и злоупотреби, а градът е застрашен да няма къде да изхвърля отпадък единствено след 3 години.

" Предвещаваната от тях рецесия няма да се случи. Преди час бяха изречени неистини ", твърди Георги Георгиев от ГЕРБ. - " Каза се, че депото има капацитет да работи още до 3 години, най-много 4, след което в София ще има рецесия с боклука. Това е неистина. Това е лъжа. И се вижда доста ясно от отчет от директора на употребата в завода за боклуци, който през октомври е възложен, където ясно се демонстрира, че потенциалът е до ноември 2031 година. Т.е. 8 години, а не 4. "

От ГЕРБ акцентират, че заводът е планиран с над 80% еврофинансиране, което е " едно доказателство за доста строгия мониторинг " върху него. Той работи без спиране 8 години, даже при съществуването на спешен ремонт и продължителни ремонтни действия.

" Да, работеше на понижени обороти, да, имаше произвеждане на по-малко RDF, да, имаше и повече депониране на боклук, но за всичко това е известен способният орган Регионална инспекция за опазване на околната среда. В резултат на което от октомври столичното дружество работи на цялостни обороти, с усъвършенствана технологичност на произвеждане на RDF и, респективно, нараснали индикатори на качеството на RDF горивото ", означи Анна Стойкова.

И акцентира, че депото има 4 кафези, като към октомври кафези 1 и 2 са резервирани на 70%, клетка 3 е запълнена на 30%, а клетка 4 в действителност е преди малко въведена в употреба.

" Кризата е ясна и тя към този момент не е толкоз политическа, колкото управническа и това го виждат и хората, виждат го жителите на града ни. И ние сме обезпокоени от обстоятелството, че водачеството по този начин и не бе взето в ръцете на господин Терзиев. Той не пое лидерската си функционалност и най-малко публично не търси болшинство и поддръжка в Столичния общински съвет, а това е неговата работа ", твърди Антон Хекимян.

Според него рецесия с боклука е налице освен във връзка с извозването му, с което новото управление на общината видно не се оправя, а и с разчистването на падналите клони в последните дни.

" Това не е политическа рецесия. Това е управническа рецесия поради политическото неможене. " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " - те не знаят по какъв начин да решат проблемите на града. Или най-малко се пробват да трансферират отговорността върху някой различен. Опитват се да изкарат опозицията отговорна поради тяхното неможене ", добави той.

Според ГЕРБерите е налице друга рецесия - с превоза на София.

" Утре имаме среща със синдикатите и с тези синдикати ще си приказваме за огромния проблем - увеличението на заплатите на водачите в Столичния градски превоз. Нещо, което най-вероятно няма да се случи. Ние в предизборната акция обещахме 20% нарастване на заплатите на водачите. Чухме от господин Терзиев, че и 15% може да не се случи. Което значи, че може да последват и стачки. Може да последва блокиране на градския превоз в София ", добави Георгиев.

И акцентира, че този проблем зависи от бюджета - за който още няма ясно болшинство. 

" Политическата логичност е една - кметът Терзиев да вземе решение, да покаже, че е лидерът и да откри болшинство за всеки един от проблемите, които той заявява, че желае да реши. Това е виновното държание на спечелил изборите кмет в София. Всичко останало е дезертьорство от отговорност ", добави той.

Според ГЕРБ към момента няма проект какво да се прави за патовата обстановка в СОС, който към този момент два месеца и половина не може да избере ръководител. Съветниците още веднъж зоват обединяването ПП-ДБ (СС) да реши дали е ляво или дясно и дали желае да работи с ГЕРБ-СДС, или с Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Следващият опит да се избере ръководител е този четвъртък, 11 януари.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР