Няма, колкото и да ровим, никакви документални свидетелства в писмените

...
Няма, колкото и да ровим, никакви документални свидетелства в писмените
Коментари Харесай

Проф. Лиляна Симеонова: Няма сведения за съществуване на мощи на Кирил и Методий

Няма, колкото и да ровим, никакви документални свидетелства в писмените извори от девети век и до ден сегашен за това къде е заровен Методий. Въпреки че няколко места в Европа претендират, че там е бил заровен, само че това е по-скоро локална легенда за реклама, с цел да се притеглят богомолци и поклонници към тези църкви. Дори, в случай че прочетете римските църковни историци от 16, 17 и 18 век, ще видите че църквата „ Сан Клементе “ претендира, че Методи е заровен там и това нещо, представете си, попада даже в модерни туристически пътеводители, издадени в Щатите.

Това сподели по Нова Тв историкът проф. Лиляна Симеонова от Институт по балканистика – Българска академия на науките.

За гроба на Методий няма никакви сведения. Тука стигаме и до честния кръст, само че въобще не желая да го жегвам този въпрос. Преди повече от хиляда години византийският император подарява парченце от него на всеки, който е минал през Константинопол. Значи 100 метра излиза, че би трябвало да е дълъг този кръст. Не знам с каква цел са били фалшифицирани тези мощи на Кирил и Методий, само че няма сведения за съществуването на такива мощи, добави проф. Лиляна Симеонова. 

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР