Няма какво да се лъжем - най-евтиният газ е този,

...
Няма какво да се лъжем - най-евтиният газ е този,
Коментари Харесай

Любо Ганев: Най-евтиният газ е този, който върви по тръбопровода

Няма какво да се лъжем - най-евтиният газ е този, който върви по тръбопровода. Превозът по море доста оскъпява

Това сподели Любомир Ганев в изявление за " " по всички бизнес и спортни въпроси.

- Здравейте, господин Ганев. Първо да уточним – още ли ви назовават Царя на метана или при икономическата рецесия и инфлацията през днешния ден това название не е влиятелно?

- Не знам, тъкмо дали е още влиятелно, само че пък е настоящо. Темата за горивата сега наднича от всеки ъгъл. И както се обрисува дълго ще е по този начин.

- Намаля ли е потреблението на метан през последните месеци, откакто цената му надмина 3 лв. за кг?

- Не понижава чак толкоз доста, тъй като има доста хора с коли на метан, които не са спрели да си ги карат. Но също по този начин не се и усилва. Най-големите консуматори са такситата, които имат своите нужни уредби и не престават да работят. Да, метанът е по-скъп. Но си остава по-атрактивно гориво от бензина. Разбира се, доста надалеч сме от положителните времена, когато вестник „ Труд “ написа паметно заглавие в своя разработка за метана в „ Темата на деня “. Помня го и до през днешния ден и също фурора, който провокира.

- Какво беше въпросното заглавие?

- Цитирам: „ С 15 лв. от София до Варна на метан “.

- Кои транспортни средства се движат на метан? Това най-вече градски рейсове и таксита ли са?

- Основно са такситата. В градовете, които съумяха по европейски стратегии да набират рейсове - също. Това са главно София, Пловдив и Варна. Там минаха на природен газ. Но има и доста частни коли. В момента в България над 90 000 автомобила се движат на метан.

- С какъв брой ще се намали цената на метана, в случай че акцизът бъде отстранен и Данък добавена стойност бъде понижен на 9%?

- Ако е единствено акцизът, няма да е толкоз огромно понижението на цената, защото той се ползва основно за колите. Говорим за природния газ, който се употребява като автомобилно гориво, а не за битовите консуматори. Ако се понижи обаче и Данък добавена стойност, ще се усети в действителност от всички жители.

- Откъде се внася метанът, който се продава в България? От Русия ли идва? Затруднени ли са доставките след началото на войната в Украйна?

- Основното количество в България постъпва по по този начин наречения Турски поток и идва от Русия. У нас има доста дребен рандеман. Една част от природния газ постъпва и от контракта ни с Азербайджан. Това разрешава на "Булгаргаз " да прави микс и цената в България да е по-ниска в сравнение с междинната европейска. Получава се, тъй като се обвързва с цената на петрола и със междинната пазарна цена. У нас тя постоянно е била 70-75 % от междинната за Европа.

- Метанът доста нарастна още преди войната. Защо?

- Заради неверната политика особено за Европа. Навремето имаше дългогодишни контракти. Бяха за по 15, 20, даже 30 години. Цената на метана беше обвързана с тази на артикули, които произлизат от петрола. И обстановката беше елементарно предвидима. В България да вземем за пример, в случай че петролът се увеличи през днешния ден, то цената на природния газ се подвига едвам след девет месеца. Ако петролът падне, също след девет месеца пада и газът. Можеше да си направиш предугаждане. Ако знаеш, че цената е ниска, имаш време да заредиш складовете. И когато през зимата потреблението е по-голямо, можеш да купуваш по-малко газ и да използваш наличната в складовете, която е била по-евтина. Европейската комисия реши, че би трябвало да се купува на пазарна цена. И по този начин тя щяла да падне. Доказа се, че тази политика е доста неверна. Допреди година и половина цената на хиляда кубични метра беше 150 $, а в този момент е над 1000 $. Сами си направете сметка какъв брой се е повишила.

- Как ще определите въпросната политика?

- Не е нужно да е дефинирам. Ситуацията дава оценка, която е ниска. За мен естествено това беше недалновидна политика. Много страни и държавни управления не възобновиха дълготрайните контракти, а ги обвързаха с продажната цена все още. Има и различен аспект. Голямото търсене в Азия също оказа въздействие. Китай първи се възвърне от рецесията с ковид и стартира да усилва производството. Огромна част от втечнения природен газ отива в Азия. Обикновено там цената е 20-25 % по-висока от тази в Европа. Естествено всички огромни производители като Катар и Съединени американски щати насочват танкерите си там. Логично - търсят по-голямата облага. В последна сметка задачата им е да изкарват пари, а не да гледат къде има потребност.

- Поскъпването на метана води до повишение на приходите от Данък добавена стойност в държавната хазна. С какъв брой е повишен Данък добавена стойност, който внасяте в хазната по отношение на предходната година?

- България употребява 3 милиарда кубични метра на година. Като сложим междинна цена от 1200 лв. за хиляда кубични метра, това значи, че 600 милиона лв. е единствено Данък добавена стойност, което е доход за страната от природен газ. Надявам се, че когато всичко се успокои и се върне в естественото русло, цената да падне. Но в никакъв случай няма да е на равнищата от преди година и половина, т.е. да бъде под 200 $ на хиляда кубични метра. За мен естествената цена е сред 180 и 250 $. Това е когато има обикновено произвеждане и търсене, дълготрайни контракти.

- Може ли в този бизнес да се вършат прогнози или при днешната обстановка това е невероятно?

- Допреди войната всеки си правеше предвиждания - и производители, и снабдители. Но и тогава не беше елементарно. Имаше политически напън върху Северен поток 2 и другата тръба на Турски поток, която трябваше да бъде построена за Европа. И това абсолютно оказа въздействие. Няма какво да се лъжем - най-евтиният газ е този, който върви по тръбопровода. Превозът по море доста оскъпява. Когато има вид за газопровод, то той действително се явява най-хубавият.

- Какви съгласно вас са съответните антикризисни ограничения за нефт и газ?

- Каквото и да направи държавното управление сега ще бъде в помощ. Много мъчно ще могат да се компенсират хората по отношение на природния газ. Дано създадат, каквото има потребност. Аз виждам, че в моя бизнес, без значение че цената на природният газ се подвига, то се усилва и търсенето на ремаркета и платформи за превозването на компресиран метан до обекти, където няма построена тръба. Дори да е по-скъп, природният газ остава едно от най-екологичните и търсени горива.

- Освен с сполучливия бизнес очевидно добре се справяте и като президент на федерацията по волейбол. Почти всеки ден в новините чуваме по какъв начин някой българин е станал първенец. Събужда ли се най-успешният ни спорт?

- Започнах моя мандат на 13 март, между другото петък, 2020 година - денят, в който стартира пандемията у нас и всичко затвори. Трудности - колкото желаете. Но в никакъв случай не съм се оплаквал, а в противен случай - споделих, че желаеме волейболът да стане атрактивен артикул. И се получава. Трябва всички да са удовлетворени - сътрудници, състезатели, треньори, почитатели. Винаги съм бил за това. Сега през лятото за две седмици София ще е волейбол. В зала "Арена Армеец " сме домакини на два шампионата от Лигата на нациите - за мъже и дами. Всички погледи ще са приковани към едни от най-хубавите волейболисти в света. Вече има интерес от почитатели, които желаят да са в залата и да са част от шоуто. Но това е единствено "фасадата " на работата ни. Всекидневно имам срещи с сътрудници, сътрудници от управителния съвет и обсъждаме по какъв начин да го създадем по-добре. Разбира се, че всички сме радостни от триумфите на нашите състезатели в чужбина. Вярвам, че е пристигнал моментът да имаме два страхотни тима - при мъжете и дамите. Очакват ни Лига на нациите, международни шампионати. Надявам се, да се приказва доста за българския волейбол. Наясно сме - единствено с победи ще върнем ентусиастите в залата. Всеизвестно е, че българският почитател обича спечелилите. И ние би трябвало да сме такива.

- Помага ли страната?

- На първо място би трябвало да си помогнем ние! Така би трябвало да мислим всички спортни хора. Не може да седиш и да чакаш някой да ти даде. Държавата оказва помощ съгласно опциите си и не можем да се оплачем. Но в случай че ние не си свършим нашата работа, неуспехът е сигурен.

- Има ли отговорности федерацията?

- Вярно е, че когато станах президент, имаше. Сега към този момент всичко сме изчистили. Бях си го сложил като задача и това бе част от платформата ми при кандидатурата. Радвам се, че към този момент няма никакво разделяне в отношението сред мъжки и женски народен тим. Дават се и доста средства за подрастващите. И в последните два месеца три наши юношески отбора се класираха за европейски шампионати. При това повече от безапелационно! Миналата година тимът на Мартин Стоев до 20 години стана втори в света! Ето по този начин се гради имидж и почитание. Децата са капиталът ни и би трябвало да не изпуснем нито един обещаващ младеж. Затова и създадохме стратегия с помощта на треньорската комисия, която направи кастинг из цялата страна. Българите обичат волейбола, който е най-успешния екипен спорт на страната. Децата гледат своите кумири и играят с фантазията и те да облекат в миналото националната фланелка. И всеки, който заслужава, ще получи внимание.

- Имахте концепция да приемем семейството на суперфиналите в Шампионската лига при мъжете и дамите и да ги съчетаете с тържествата по случай 100 години проведен волейбол в България. Дори имаше среща в Президентството по тематиката. Как се развиха събитията?

- Да, по този начин е. Българската федерация по волейбол получи цялостната поддръжка от президента за реализирането на тази опция да бъдем претенденти. За страдание икономическата обстановка в България и обстоятелството, че тогава още нямаше и държавно управление, ни принуди да стопираме плана. Осъзнахме, че да се изразходва такава огромна сума пари, над 1 милион евро, не беше целесъобразно. Независимо че те щяха да си костват безусловно всяка изхарчена стотинка, тъй като по предварителни калкулации, които бяхме създали, над 5 милиона лв. щяха да бъдат директните доходи за българската хазна. От почитатели, които щяха да посетят мачовете, щяха да спят в хотелите, щяха да преглеждат забележителностите в София… При всички положения ще честваме 100-годишнината на волейбола в България, само че няма да бъде с това събитие. Таксата единствено за организирането беше 1 милион евро. Искам единствено да кажа, че още най-малко няколкостотин хиляди лв., може би 500 хиляди, щяха да отидат по организация, наем на зала, хотелско настаняване на тимовете, формалните лица и така нататък Тези финали на Шампионска лига ще бъдат в Словения, в Любляна. Билетите стартират от 20 евро, а най-скъпите стигат до 150 евро.

- Получихте приз за повсеместен принос към волейбола в Солун. Видяхме по какъв начин в Гърция не са ви не запомнили, а за Италия да не приказваме. Какви са задачите ви в бъдеще?

- Когато влязох в залата на "Арис ", спомените нахлуха в главата ми. Искаше ми се да скоча, да забия, да подвигна публиката на крайник... Е, фантазии... Тази глава от живота ми е минало и виждам в бъдещето. Искам да оказа помощ на обичания ми спорт. Отношенията ми с всички ръководители са прелестни. Член съм на борда на Европейската конфедерация CEV и там има също доста работа. Често получавам дежурства за разнообразни шампионати, на които съм супервайзор. В непрестанен контакт съм и с Ари Граса, президента на светновната волейболна централа.

- Ще се издигате ли още в йерархията?

- Толкова високо съм бил през годините, че надалеч не ламтя за постове. Важното е да се развива волейболът. В първата част на изявлението говорихме за бизнеса, който също лишава доста време от всекидневието. Искам да съм близо и до обичаните хора в фамилията ми. Нито президентския пост във федерацията ми е бил самоцел, нито в интернационалните организации. Готов съм да виждам "Света от високо ", както се споделя моята биографична книга. И знам, че най-важният ми капитал са хората, с които работя. Те ми дават сили, кураж и предпочитание да не преставам напред.

- Твърди се, че имате повече медали от Пловдивския панаир, в сравнение с спортни оценки. Така ли е?

- Така е, към този момент имам шест златни медала от Пловдивския панаир и доста други награди по всякакви участия. Но знаете ли кое е най-интересното? Първо, че всякога, когато ми дават орден за бизнеса, като излизам, си поисквам и се надявам един ден за мен да приказват като за предприемача Любо Ганев, а не като за волейболиста Любо Ганев. Но все ми се коства, че това доста мъчно ще стане. Но пък по-интересното е друго, че медалите от бизнеса ми стоят в офиса, поставени в една витрина, до момента в който оценките от спорта дори не ги знам къде са. Аз виждам единствено напред! Обичам да си слагам цели, обичам да ги реализирам. Но незабавно по-късно си слагам нова, по-висока и се стремя да я реализира.

Любо Ганев е роден на 6 октомври 1965 година в Русе. Започва кариерата си в “Дунав”, а по-късно пет пъти става първенец с ЦСКА. Международната му кариера минава през италианските “Алпитур”, “Сполето” и “Фано”, с които печели многочислени оценки. За край играе в гръцккия “Арис”, с който става първенец. Като национал на България печели бронзов орден от международното състезание през 1986 година.

Ганев е прочут като най-успелият роден волейболист с извънредно добро име. След края на кариерата си стартира доста бизнес инициативи, които го издигнаха до прозвището Краля на метана. От 13 март 2020 година е президент на Българската федерация по волейбол.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР