Няма как в толкова кратък материал да изредим всички породи

...
Няма как в толкова кратък материал да изредим всички породи
Коментари Харесай

За дългокосместите породи котки

Няма по какъв начин в толкоз къс материал да изредим всички породи и подпороди на дългокосместите котки, само че ще се опитаме да кажем по няколко фрази за най-известните от тях. Ето няколко в действителност впечатляващи породи котки с дълга четина.

Персийска котка

Да, нейна татковина е Персия, само че днешните персийски котки от ден на ден получават европейски котешки черти. Имат доста дълга четина и очебийно сплескана зурла, която от време на време даже пречи на животинките да се хранят сами. Често срещани проблеми при тях са болести на пикочните пътища, очите и кожата. Препоръчва се всекидневно разресване и постоянно къпане на котката, в случай че желаете да се радвате на пухкавата ѝ четина, а и да си спестите оставащите след нея кълба от косъмчета.

Ангорска котка

 Ангорска котка

Сред най-разпространените типове дългокосмести котки, само че за разлика от персийките, те не разполагат с мъх под главната си четина и не се скубят толкоз. Не забравяйте въпреки всичко, че всички котки, които са дългокосмести или полудългокосмести изискват постоянно разресване на козината. Тя е доста по-активна от персийската котка и има потребност от доста занимания, които вие като неин собственик, сте длъжни да ѝ осигурите.

Американски Бобтейл

Това е полудългокосместа котка, която също има потребност от внимание. Ако ѝ стане прекомерно скучно, което би се случило, в случай че ви се постанова дълго време да отсъствате от вкъщи, е прекомерно евентуално тя да желае да избяга в търсене на завършения.

Хималайска котка

 Хималайска котка

Както подсказва името на породата, нейна прародина са Хималаите, само че днешната порода е резултат от селекция, направена сред персийска и сиамска котка. Има четина, сходна на персийката, само че на външен тип наподобява на сиамска котка с типичните за породата сини очи.

Регдол

Регдол е полудългокосместа котка, която е комбинация сред хималайска котка и персийка, само че в действителност е с типичната багра на сиамската котка и се гордее със своите небесно сини очи. Тя може да живее в къща. Но е и домакински любим за апартамент, защото не е изключително дейна. Причислява се към котките, които се радват на положително здраве, само че е добре да следите здравословното положение на сърцето ѝ, което не е изключително лесна задача.

Бирманска котка

 Бирманска котка

Прилича много на Регдол и на хималайската котка, само че постоянно има бели ходила. Това даже се смята за белег, по който можете да сте сигурни, че се сдобивате с чистокръвна порода.

Мейн Куун

Сред най-едрите породи котки, за чийто генезис не се знае доста и за прочут интервал от време даже се е смятало, че породата е изчезнала. Може би най-вероятно е зародила като кръстоска сред френските дългокосмести котки на Мари Антоанет, която бяга в Съединени американски щати, и тамошните американски късокосмести породи. Поради огромните си размери и високата интензивност, Мейн Куун е целесъобразен за развъждане в къща или на двора, тъй като развъждането му в апартамент, изключително в случай че е дребен, може да докара до недоразвитост на мускулите.

Ако си търсите нов домакински любим за вашето семейство, разгледайте нашите разгласи за котки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР