Няма как дългогодишният журналист на националната телевизия Сашо Йовков да

...
Няма как дългогодишният журналист на националната телевизия Сашо Йовков да
Коментари Харесай

Кой ще оглави БНТ: визията на Сашо Йовков за националната телевизия

Няма по какъв начин дългогодишният публицист на националната телевизия Сашо Йовков да не приказва с страст за Българска национална телевизия след 27 години работа там. Така бе и по време на чуването му пред Съвета за електронни медии (СЕМ) на финалния стадий на състезанието за общоприет шеф на публичната медия. В малко повече от час Йовков показа своята идея за ръководство на малкия екран в идващите три години, а по-късно да отговори на въпросите на членовете на Съвет за електронни медии.

Йовков стартира с това, че решението му да се яви на състезанието не е от през вчерашния ден. Обмислял го от пет години.

За един от главните си цели Йовков смята разбиването на клишетата и стандартите, че Българска национална телевизия е неефективна, с раздут щат и остаряла стратегия.

В тригодишния си проект за развиване на малкия екран спортният публицист предвижда БНТ да бъде мултиканална и да излъчва на Full HD. В концепцията си Сашо Йовков залага създаването на нов състезателен канал Българска национална телевизия 3 и на нов канал за просвета и обучение - Българска национална телевизия 4.

Кандидатът уточни, че изработването на нов медиен закон това би трябвало да бъде приоритет освен на генералния директор на Българска национална телевизия, само че и на обществото и властта. Той би трябвало да обгръща освен публичните медии като Българска национална телевизия и БНР, а и подправените вести и интернет медиите.

Йовков мисли, че и мандатът на генералния шеф на Българска национална телевизия, и финансирането ѝ би трябвало да се усилят. Понастоящем годишният бюджет на Българска национална телевизия е към 65 млн. лв.. Тази сума обаче е извънредно незадоволителна, в случай че Българска национална телевизия би трябвало да заплати 9 милиона за права за олимпиада, сподели той.

В концепцията си Йовков е заложил техническо обновяване на тв центровете отвън София. С техническо застраховане на екипите на Българска национална телевизия 2 ще се вдигне качеството на програмата, безапелационен е кандидатът.

Сред концепциите на спортния публицист е и обща импресарска организация сред Българска национална телевизия и БНР за основаване на съвместна качествена продукция за експорт в чужбина. За образец той даде сполучливият сериал  " Под прикритие ".

Йовков уточни, че моделът на финансиране на националната телевизия би трябвало да се промени. За образец той даде Би Би Си и немската социална телевизия, за които жителите заплащат такса.

На финала на своето ревю Йовков се обърна към политици с думите: " Внимавайте с Българска национална телевизия! "  - поради експертите, поради хората там, поради силата и доверието, което публичната телевизия има. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР