Няма как да предоставим 155-милиметрови муниции и боеприпаси на Украйна,

...
Няма как да предоставим 155-милиметрови муниции и боеприпаси на Украйна,
Коментари Харесай

Стоянов: Към момента няма опасност Русия да използва тактическо ядрено оръжие

Няма по какъв начин да предоставим 155-милиметрови боеприпаси и муниции на Украйна, защото България не разполага с такива - това удостовери пред публицисти след церемонията по валидиране на пощенска марка за 110-годишнината от Балканските войни (1912-1913) служебният министър на защитата Димитър Стоянов ( ). 

В складовете ни няма подобен диаметър снаряди, посочи той и изрази вяра откакто бъде осъществен планът за нови артилерийски гаубици, " да имаме такива ". 

" Ако частни компании от българския военно-промишлен комплекс имат потенциал да създават такива, тези компании сами вземат решение с кого да търгуват и за кого да изнасят, само че това минава през решение на Комисията към Министерството на стопанската система ", подсети той.

Още преди седмица, при присъединяване си в взаимно съвещание на своите европейски сътрудници, Стоянов сподели, че България и българското служебно държавно управление не приготвят в допълнение съглашение за даване на спомагателна военна и военно-техническа помощ. " Беше разискван план за взаимно придобиване и даване на 155-милиметрови снаряди. България не е част от тази обща социална поръчка на Европейски Съюз и няма по какъв начин да бъде, защото българската войска не разполага със средства, които могат да употребяват този диаметър ", сподели пред публицисти тогава Стоянов от Брюксел. 

Днес той изясни и решението на Министерство на защитата и на служебното държавно управление да съобщи муниции за 350 млн. лева на ВМЗ-Сопот, с цел да получи новопроизведени. По думите му това се прави за възобновяване на военновременните ресурси. Това е залегнало в решението на Народното събрание за оказване на поддръжка за Украйна, напомни още министърът. Стоянов добави, че не може да каже какво ще прави ВМЗ-Сопот с тези снаряди. 

Относно решението на Русия за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус, служебният министър уточни, че макар даването на оръжия на Украйна, спорът не стопира, а се задълбочава. Това, което се случа, е изнасяне на по-предни позиции на нуклеарно оръжие, което никога не води до решение на спора, в противен случай - задълбочава го. По моя оценка обаче няма риск от използването му (бел. ред.: на нуклеарно оръжие) на този стадий ".

 Служебният министър и основният изпълнителен шеф на „ Български пощи “ Филип Алексиев пуснаха в приложимост пощенско-филателно издание, отдадено на 110 години от Балканските войни.
Служебният министър и основният изпълнителен шеф на „ Български пощи “ Филип Алексиев пуснаха в приложимост пощенско-филателно издание, отдадено на 110 години от Балканските войни.
Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР