Няма как да не ви се е случвало да ви

...
Няма как да не ви се е случвало да ви
Коментари Харесай

На какво се дължи феномена „на върха на езика ми е“?

Няма по какъв начин да не ви се е случвало да ви зададат въпрос, на който знаете отговора, само че в същия миг установявате ще не може да го формулирате или да употребявате вярната дума. „ Момент, на върха на езика ми е… “ – споделят доста от нас в този миг. На какво се дължи обаче този феномен?

Първо, това положение си има научно име. То е известно като „ летологика “ или феноменът „ на върха на езика “. Психолозите дефинират това събитие като възприятие, което съпровожда краткотрайната некадърност да се извлече информация от паметта.

Въпреки отговора да ни е явен, неуловимата информация наподобява, че е на границата на нашия разсъдък. Това възприятие може да бъде разочароващо, когато го изпитвате, само че едно от преимуществата на летологиката е, че разрешава на откривателите да проучват разнообразни аспекти на паметта.

Някои забавни неща, които откривателите на феномена са разкрили включват:

Феноменът на върха на езика е повсеместен. Проучванията демонстрират, че към 90% от интервюираните, говорещи разнообразни езици от целия свят признават за мигове, в които спомен наподобяват моментно недосегаем за паметта им. Тези моменти се случват много постоянно и тази периодичност се усилва с възрастта. Младите хора нормално се сблъскват с летологиката към веднъж на седмица, до момента в който при по-възрастните честотата може да доближи и до един път дневно. Хората постоянно си спомнят единствено частични данни. Например, те могат да си спомнят буквата, с която стартира думата или броя на сричките, които тя съдържа.

Как откривателите изясняват летологиката?
Езикът е извънредно комплициран развой. По-голямата част от времето може даже и да не се замисляме до момента в който приказваме нещо. Мислим за нещо, мозъкът дефинира думи, които да артикулират тези нереални хрумвания и ние приказваме това, което е ни е пристигнало на разум. Но защото този развой е толкоз комплициран, всевъзможни неща могат да се объркат, в това число да изпитаме феноменът „ на върха на езика “.

Летологика е по-вероятно да се изпита, когато хората са изтощени, да вземем за пример, макар че други характерности на паметта, като какъв брой добре е кодирана информацията и съществуването на каквито и да било пречещи мемоари, също могат да имат въздействие.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР