Няма жал и срещу най-онеправданите в държавата. Запорират хиляди пенсии

...
Няма жал и срещу най-онеправданите в държавата. Запорират хиляди пенсии
Коментари Харесай

Масов запор на пенсии заради неплатени битови сметки

Няма жалост и против най-онеправданите в страната. Запорират хиляди пенсии поради задължения. През предходната година в Национален осигурителен институт са обработени 10 511 известия за запори, наложени върху пенсии по реда на Гражданския процесуален кодекс от държавни и частни правосъдни реализатори, написа в Годишния доклад на Национален осигурителен институт, написа

Най-често просрочените отговорности на пенсионери са за битови сметки, само че някои от тях не могат да изплащат в период и бързи заеми, взети, с цел да закърпят бюджета си, прецизира „ Труд “.

Пред 2020 година наложените запори на пенсии са били 10 307, през 2019 година - 12 018, а през 2018 година - 16 990 броя.
Наблюдаваната трайна наклонност за понижаване на броя на пенсионерите, от чиито пенсии се вършат удръжки поради запори, се дължи както на увеличението на размера на минималната работна заплата, по този начин и на понижението на общия брой на пенсионерите, написа в доклада на Национален осигурителен институт. Съдебните реализатори не могат да постановат запори върху пенсии, които са по-малки от минималната работна заплата. През предходната година минималната заплата беше увеличена на 650 лева Затова удръжките по наложени през предишни години запори върху пенсии под посочения предел са прекратени. От 1 април 2022 година минималната заплата беше увеличена на 710 лева Затова всички насилствени удръжки от правосъдни реализатори върху пенсии под този предел също би трябвало да са прекратени.

През предходната година в Национален осигурителен институт са постъпили 16 727 заявки за запори на пенсии, само че действително са били запорирани единствено 10 307 пенсии, стана ясно от доклада на Национален осигурителен институт. Причината за това е, че останалите 6420 пенсии са били под прага от 650 лева и Гражданско процесуалният кодекс не разрешава те да бъдат запорирани.

През предходната година в Национален осигурителен институт са постъпили 209 889 заявки, свързани с отпущането и преизчисляването на пенсиите, което е с 32 612 заявки по-малко от миналата 2020 година Причината за това е намаляването на заявките за преизчисляване на пенсиите. Близо два пъти се е намалил броят на заявките за годишно преизчисляване на пенсиите с в допълнение добит застрахователен стаж след пенсионирането. Това се дължи на промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които дават опция за служебно годишно преизчисляване на пенсиите от 1 април, без да е належащо подаване на заявление от пенсионерите. Но хората, които желаят пенсиите им да бъдат преизчислени след придобиване на спомагателен стаж и не желаят да чакат датата 1 април, имат право да подадат заявление в Национален осигурителен институт за преизчисляването.

През предходната година обаче внезапно се усилват заявките за приемане на наследствена пенсия или “вдовишка ” добавка към пенсията. Подадените в Национален осигурителен институт такива заявки са 73 274 броя, което е с 23% повече по отношение на миналата година, когато заявките са били 59 581. Рязкото нарастване на заявките с 13 693 броя може да се дължи на повишения брой смъртни случаи поради пандемията от COVID-19 през предходната година, когато рестриктивните мерки бяха отстранени без да има огромна имунизация измежду популацията.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР