Няма изненади. Избирателна активност над 72%, подкрепили независимостта над 90%.

...
Няма изненади. Избирателна активност над 72%, подкрепили независимостта над 90%.
Коментари Харесай

Предстои поредна война! Втора ”Сирия” в Близкия Изток?

Няма изненади. Избирателна интензивност над 72%, подкрепили независимостта над 90%. Окончателните публични данни се чакат в петък или събота. Въпросът, който беше заложен на кюрдски, арабски, турски и асирийски, беше ”Искате ли регионът на Кюрдистан кюрдистанските зони отвън региона да станат самостоятелна страна? ”. Правителството в Багдад е доста нервно, само че поради формулировката на въпроса Ердоган и моллите в Техеран стават все по-нервни.

Президентът на Кюрдистан Масуд Барзани ще го употребява резултатите от референдума в договарянията с властта в Багдад, с цел да ускори натиска за повече автономност и практическа самостоятелност на територията. А и с цел да укрепи позициите на своята демократическа партия.

От другата страна в Багдад до неотдавна стоеше като президент Джалал Талабани, който е необут на Патриотичния съюз на Кюрдистан.

Двамата доста пъти са кръстосвали остри шпаги, двете групировки са имали и въоръжени конфликти сред тях. Затова предвиждам цялостен крах на договарянията, който ще бъде подгрят и от мощната проиранска формация в иракската власт.

В книгите ми ( " Либийска " връзка и " Дуел " ) съм отделил място и на двамата. Посочил съм, че са имали положителни контакти с съветските спецслужби, Талабани - и с българското военно разузнаване. Двамата обаче имат контакти и със Съединени американски щати, при Талабани - прекомерно близки и по този мотив написах, че евентуално джеймсбондовците са повели в мача против рихардзоргевци - родни и руски с най-малко 2 на нула. Но в този момент, във второто полувреме (последните години) май резултатът се обърна.

Искам да обърна внимание, че двамата водачи са били дружно и са работили взаимно през годините - както под съветско въздействие, по този начин и по американски внушения. Били са и един против различен според от определеното от всеки тях въздействие.

Допитването в Кюрдистан съгласно мен не инцидентно съответствува с разгрома на Ислямска страна в Ирак и Сирия и сунитските радикални групировки там. Без тях мъчно ще може да се оправдае каквато и да е външна интервенция - косвена или директна.

Затова считам, че събитието с референдума щедро натори към този момент готовата почва за нова евентуална война, която с изключение на гражданско-етническа и религиозна в Ирак ще се разрасне и до конфликт сред другите режими, ръководещи други страни в оня регион.

Григор Лилов - фейсбук
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР