Няма индикации, че новооткритият вариантна коронавируса - Омикрон, е стигнал

...
Няма индикации, че новооткритият вариантна коронавируса - Омикрон, е стигнал
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Въпросът е дали здравната система ще може да отдъхне, преди да ни връхлети Омикрон

Няма индикации, че новооткритият вариантна ковид - Омикрон, е стигнал до България. Не си правете илюзии обаче - няма да ни се размине. Това написа в постоянната си информация за разпространяването на коронавирусната зараза у нас математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов, член на закрития НОЩ.

" Когато тръгне да се бори за превъзходство и у нас, при мен знаците ще изпищят и ще ви осведомявам ", добавя той на персоналния си профил във фейсбук.

" Вчера ви писах, че три области са тръгнали да излизат от виолетовия цвят на картата на риска по нашата методология. Можете да погледнете картата и да ги видите кои са. Не имам вяра тук нещо да ви изненадва. От много време пиша, че се чака обстановката в Източна България да се усъвършенства и да е по-добра от обстановката в Западна България. Това и се случва ", показва математикът, визирайки областите Сливен, Шумен и Ямбол.

Той показва и данните за настоящата смъртност от Covid-19:

- Починали в края на октомври - 23 999
- Починали до 18 ноември 2021 - 27 996
- Починали ноември 2021 - 3997 – (за 26 дни)
- Починали за ноември 2020 - 2560

" Смъртност до момента за ноември 2021 спрямо ноември 2020: 156,1%, а до края на месеца има още време. Смъртността за ноември 2021 до момента е 56.1% по-висока от смъртността за ноември 2020 година Изводите си ги правете сами ", разяснява проф. Витанов.

Базовото репродуктивно число - през днешния ден е 0.968. Бавното стесняване на обсега на болестта продължава, написа още той. " Ключовата дума тук е постепенно. Иначе казано - незадоволително бързо. Здравната система продължава да е в положение на техническо претоварване - дейните случаи са над 100 000, ще има да
изчакаме да паднат под 80 000, че да излезнем от техническото претоварване ", добавя Витанов.
" Здравната система е и в положение на кадрово претоварване. Простичкият въпрос е дали тази система ще може да отдъхне, преди да налети Омикрон разновидността ", подчертава той.
https://www.facebook.com/nikolay.vitanov.3/posts/4870106206386299
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР