Няма две категории членки на НАТО. Всички са равнопоставени. Това

...
Няма две категории членки на НАТО. Всички са равнопоставени. Това
Коментари Харесай

В България ще пристигнат изтребители от Испания и Нидерландия

Няма две категории членки на НАТО. Всички са равнопоставени. Това съобщи министър председателят Кирил Петков във връзка настояването на Русия НАТО да
изтегли войските си от страната ни. Той уточни, че главният ни приоритет е деескалация на напрежението.

Министърът на обраната Стефан Янев удостовери, че в страната ни ще бъдат ситуирани изтребители на Испания и Нидерландия, а пред Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната комисия по защита Атанас Зафиров изясни, че ще извършват полети по защита на въздушното пространство на Алианса, по този начин наречения еърполисинг.

След края на церемонията по встъпването в служба на президента Румен Радев съобщи че не има вяра в понятието " зони на въздействие ". Призна, че с министър на защитата са имали диалози, траяли и след среднощ и че всички дейности по абсурда ще бъдат взети в съгласие с съдружните сътрудници и кабинета.

Военният министър Стефан Янев удостовери, че у нас ще дойдат бойни самолети на непознати страни, само че в границите на задачата на НАТО " еър полисинг ". Испания изпраща за месец у нас до 7 изтребителя Юрофайтър- Тайфун, а през април Нидерландия ще изпрати два F-35.

Петков заяви, че дружно с министъра на защитата до късно след среднощ са обсъждани разновидности за реакция във връзка напрежението сред Русия и НАТО.

" Успяхме да се забележим и обсъдихме в елементи, дори мисля че свършихме малко след среднощ цялата полемика. Продължаваме да споделяме с явен звук, че деескалацията на напрежението е главен приоритет за България. Конструктивното и партньорско отношение с всички натовски сътрудници, с цел да имаме координирана тактика дружно. Но по едно и също време с това в действителност акцентираме на всички вероятни дипломатически средства да бъдат приоритет, тъй като това е най-хубавият и най-работещият метод да се излезе от сегашната обстановка ", разяснява министър председателят.

Обясни още, че решенията няма да се вземат еднолично, а ще се гласоподават в Министерския съвет, а военният министър увери, че националната сигурност на страната се подсигурява от българските въоръжени сили.

" Отговорностите, които сега имам като министър на защитата, ще бъдат съобразени с българския народен интерес. В този смисъл, подготовката на военно наличие, подготовката на в допълнение увеличаване на това военно наличие,демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при нужда и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили ", съобщи Стефан Янев.

Той удостовери, че у нас ще бъдат ситуирани до 7 изтребителя на Испания и 2 на Нидерландия

" Очевидно е, че подобен вид техника и качества, откакто България няма, точно солидарността на страните членки на НАТО водят до това потреблението на взаимни качества там, където е допустимо и в сходство с желанието и решението на съответните страни ", сподели още Янев.

Председателят на парламентарната комисия по защита Атанас Зафиров удостовери, че става въпрос за рутинна задача, а не разследване от геополтическото напрежение в района.

" Това е рутинна активност по реализиране на еър полисинг. Благодарение на тази техника нашите въоръжени сили ще могат да извършват главните си отговорности, тъй че в това няма нищо изключително, нищо обезпокоително ", разяснява той пред Българска национална телевизия.

Според него това е още един метод българските военновъздушни сили да покачат бойните си качества.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР