Няма достатъчно средства за обезпечаване и развитие на научните изследвания

...
Няма достатъчно средства за обезпечаване и развитие на научните изследвания
Коментари Харесай

МОН: няма пари за научни изследвания

Няма задоволително средства за застраховане и развиване на научните проучвания в страната, установи комисия към Министерството на образованието и науката в годишен отчет за активността на Фонд „ Научни проучвания “. Това е измежду аргументите за неналичието на интерес измежду младите учени и докторанти да вземат участие в състезанията на фонда, посредством които се финансират научните проучвания у нас в няколко научни посоки.

През 2020 -а за финансиране на планове, за оценка на резултатите от тях и за осъществяване на конкурсни процедури Фонд " Научни проучвания " е разполагал с 26.4 млн. лева - с близо 3 милиона по-малко по отношение на миналата година, което е една от аргументите да не се усилва броят на младите учени в страната, показват от Министерството на образованието.

Освен това кабинетът е отпускал спомагателни средства за нови състезания на части, вместо те да са заложени в годишния бюджет на Фонда, което е довело до закъснение при процедурите и до осъществяване на състезанията в съкратени периоди.Недофинансирани са били и част от плановите оферти. Малките суми не са разрешили закупуване на нужната инсталация и обезпечаване на задоволително средства за хонорари на членовете на научния екип, написа още в годишния отчет за активността на Фонда.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР