Няма доминираща нагласа за предсрочни избори - това си пролича

...
Няма доминираща нагласа за предсрочни избори - това си пролича
Коментари Харесай

Българите не одобряват конфликтите в управлението, но не искат и предсрочни избори

Няма преобладаваща настройка за предварителни избори - това си пролича и от слабия финален митинг на Българска социалистическа партия против държавното управление поради договорката с ЧЕЗ

© Надежда Чипева Още по тематиката
Исторически равнища на оптимизма за 2018 година

Според " Алфа Рисърч " множеството българи чакат 2018 година да е по-добра, което не се е случвало от 20 години
19 дек 2017
" Алфа рисърч ": Доминира съмнение към битката с корупцията

Въпреки рецензиите преобладаващата част от българите избират държавното управление да изкара цялостния си мандат
27 сеп 2017 Мнозинството от българите не считат, че ръководещата коалиция работи в полза на страната, само че в същото време не желаят предварителни избори. Това е един от изводите от изследване на организация " Алфа рисърч ", представително за пълнолетното население на България, извършено в интервала 15 - 24 март, което беше показано през днешния ден.

Малко над половината от запитаните - 53%, правят оценка връзките сред ГЕРБ и " Обединени патриоти " като неприемливи, което не работи в интерес на България. С 10 процентни пункта по-малко са тези, които виждат, че има търкания сред съдружните сътрудници, само че все пак считат, че съюзът е в полза на страната (43%). Едва 4% настояват, че не могат да преценяват обстановката. Малката разлика приказва за поляризация на мненията, само че в това време не е за занемаряване и превесът на отрицателните оценки за свадите измежду ръководещите.

Българите са разколебани чия е виновността за напрежението - 30% настояват, че проблемите в връзките с сътрудниците се дължат на ГЕРБ, а 27% - на патриотите. Най-голямата обаче е групата на тези, които не могат да преценяват - 43%.

Интересно е, че все пак няма отчетлива настройка за предварителен избор - 57% от запитаните настояват, че няма нужда от нови избори. Едва 19% виждат в тях излаз, а 27% не знаят дали това ще помогне.

Ефектно, само че не дейно

Агенцията регистрира, че шумните акции от първите месеци на годината имат кратковременен резултат, само че не въздействат безусловно в дълготраен проект върху политическото и електоралното държание на гласоподавателите. Най-пряк отрицателен резултат върху ръководството до момента е имал абсурдът със договорката за ЧЕЗ. 57% от българите са уверени, че държавното управление е забъркано в продажбата на активите на пазарджишката компания " Инерком ", а министърът на енергетиката Теменужка Петкова губи 10 процентни пункта от рейтинга си. Но доколкото се осъзнава, че казусът се употребява за политическа офанзива против ГЕРБ, поддръжката за държавното управление остава в границите на 21%, колкото беше през декември. Нарастват критиците към ръководството в столицата и в селата. Заради утвърждението към държанието на премиера във външнополитически проект неговият рейтинг нараства с 3% по отношение на декември.

Посещението на съветския патриарх Кирил в България, по време на което той предяви искания към незадоволително уважителното съгласно него отношение към Русия, е ерозирало позитивните настроения на българите към Москва. 67% от запитаните правят оценка думите на съветския патриарх като неприемливи и унизителни, а 25% - като обективни. Но резултатът от това не е единствено в прочувствените оценки по съответния мотив, а е по-дълбок. " 43% са на мнение, че Русия упорства не за просто благодарност, каквато болшинството от хората в действителност демонстрират, само че и страната ни да следва нейния път на развиване. Което, също съгласно болшинството от българите, не подхожда на техния избор ", пишат в разбора си социолозите от " Алфа рисърч ". Като цяло позитивното отношение към Русия спада от 66% на 56%. Охладняването към Москва дружно с европейската интензивност на държавното управление води до нов растеж на всекидневно високата поддръжка за Европейски Съюз (от 50% до 58%), само че също по този начин и до прочут растеж в утвърждението на Северноатлантическия алианс (от 38% до 44%).

На този декор са забавни съмненията в поддръжката за Българска социалистическа партия. Социалистическата партия отбелязва алегорични победи, настояват от организацията и ги свързват да вземем за пример със свадите към ЧЕЗ, акцията против Истанбулската спогодба, което й оказва помощ да съкрати дистанцията с ГЕРБ до 2.5%. В същото време на въпрос за идния избор за евродепутати през май 2019 година разликата е 7% в интерес на ГЕРБ. Това се дължи на като цяло антиевропейската изразителност на Българска социалистическа партия, настояват в разбора си от " Алфа рисърч ", която демотивира гласоподавателите на левицата да вземат участие в тъкмо този избор. Левицата попада в самобитен капан на своите пиар победи. " Дали борбите за публичното мнение, които партиите водят, могат да ги доведат до действителни електорални победи - това е стратегически въпрос за всички съществени обединения ", споделят социолозите.

Не Българска социалистическа партия качва поддръжка - тази за ГЕРБ спада

ГЕРБ резервира водещата си позиция, само че търпи вреди поради абсурда с ЧЕЗ и вътрешнокоалиционните разтърсвания. Любопитно е, че вътрешнопартийните удари сред " патриотите " рикошират в огромния съдружен сътрудник, настояват социолозите. Подкрепата за най-голямата партия е 23.1% от всички гласоподаватели. Българска социалистическа партия резервира равнище от 20.5%, като дистанцията се съкратява не поради растеж при социалистите, а поради спада при ръководещите. " Обединените патриоти " също задържат процентите си на 5.2%. Одобрението към водачите на трите обединения ги подрежда в следния ред - Красимир Каракачанов (29.8%), Валери Симеонов (11.4%) и Волен Сидеров (6.4%). При техните гласоподаватели сработва защитният механизъм – увеличението на публичната непоносимост към техни обществени изяви води до консолидация на почитателите им.
Движение за права и свободи може да разчита на 5.1% поддръжка в сегашния миг, до момента в който " Воля " - с 2% последователи - по-скоро няма шансове да попадне в Народното събрание, в случай че изборите бяха през днешния ден.

" Твърде ниска, евентуално даже наказателно ниска остава поддръжката за фрагментираната извънпарламентарна десница ", демонстрират данните от проучването. Всяка една от партиите събира сред 0.6% и 1.8%. От водачите им с релативно най-висока поддръжка се употребява Христо Иванов (9%). Заради безапелационните проевропейски настройки на гласоподавателите им европейските избори са удобна опция за пробив за тези партии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР