Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на

...
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на
Коментари Харесай

МОСВ с последни данни има ли замърсяване в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 19 юли се резервира удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна;

На сателитните изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България

Според данните няма терзания, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, както и сателитно наблюдаване, не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая:

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 19 юли се резервира удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна;

На сателитните изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България

Според данните няма терзания, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие.

Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда наблюдават ежеседмично положението на черноморските води в три спомагателни пункта в бреговата зона, които бяха избрани в отговор на нововъзникналата обстановка – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Информацията за резултатите от проучванията са оповестени в прессъобщенията на Министерство на околната среда и водите на 10 юли,  30 юни, 28 юни и 26 юни.

Ролята на Министерство на околната среда и водите е да прави мониторинг и да осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности. Актуална информация за резултатите от направените измервания се дава навреме на способените институции и обществеността.

Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „ Черноморски регион “ – гр. Варна: 0886 406 816.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР