Няма данни снощната експлозия в Полша, която отне живота на

...
Няма данни снощната експлозия в Полша, която отне живота на
Коментари Харесай

Посланикът на България в НАТО пред БНТ: Засега няма нужда от допълнително подсилване на Източния фланг

Няма данни снощната детонация в Полша, която лиши живота на двама души да се дължи на умишлени дейности. Няма данни за готвена офанзива от страна на Русия против НАТО.

Това заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг измежду среща на посланиците на страните тази заран. Разследването на случая продължава.

Посланиците на страните от Алианса се събраха незабавно тази заран, с цел да обсъдят ограниченията измежду снощната детонация в Полша покрай границата с Украйна, при която починаха двама души. След диалозите генералният секретар Йенс Столтенберг съобщи, че съдружниците наблюдават деликатно обстановката.

" Разследването на този случай продължава и би трябвало да изчакаме резултата от него. Но нямаме индикации, че той е резултат от умишлена офанзива. И нямаме индикации, че Русия приготвя нападателни военни дейности против НАТО. Нашият прелиминарен разбор допуска, че случаят евентуално е породен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна в отбрана на украинска територия против офанзивите с съветски крилати ракети ".

Според Столтенберг виновността за случая не е на Украйна, а на Русия, която води противозаконната си война против нея.

" На срещата през днешния ден съдружниците от НАТО показаха своите дълбоки съболезнования поради погубения човешки живот. Те показаха и своята твърда взаимност с нашия почитан съдружник Полша. И бяха безапелационни, че ще продължим да поддържаме Украйна в нейното право на самозащита. Русия би трябвало да спре тази безсмислена война ", съобщи Столтенберг.



Временно изпълняващият длъжността дипломат на България в НАТО Златин Кръстев сподели за Българска национална телевизия, че към този момент няма потребност от в допълнение укрепване на източния фланг на Алианса.

" Вината за това не може да се търси в Украйна, която се отбранява, а е разследване на масираната офанзива против нея с разнообразни типове оръжие - с крилати и балистични ракети, с дронове. Всяка противовъздушна защита би се объркала в една такава обстановка, камо ли подложената на стрес Украйна. Вчерашната офанзива е била най-голямата от месец октомври насам. В момента няма нужда от увеличаване на източния фланг. Естествено тъй като става въпрос за противоракетна и противовъздушна защита, може това да се прегледа в допълнение, само че няма периоди или решения, които да обосноват такава нужда ", разяснява Кръстев.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц прикани да не се вършат прибързани изводи след случая в Полша.

" Трябва да изчакаме резултатите от следствието, след което обществено да ги обявим. Всяко преждевременно умозаключение за събитията, преди деликатното им следствие, е изключено, поради сериозността на въпроса ".

Според турския президент Ердоган е значимо, че Русия не е обвързвана с детонацията в Полша.

" За нас е значимо, че Русия споделя, че няма нищо общо с този случай. Този факт и изявлението на Байдън, че тези ракети не са съветско произвеждане, евентуално демонстрира, че Русия не обвързвана с случая ".

Столтенберг разяснява още, че НАТО продължава да активизира спомагателна поддръжка за Украйна, изключително разнообразни типове противовъздушна защита. Алиансът дава системи за противопоставяне на безпилотни самолети, системи за отбрана против крилати ракети, балистични ракети и дронове.

От Бали от срещата на върха на Г-20 ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че Европейски Съюз ще продължи да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР