Продължава разследването на инцидента в полското село Пшеводув, където падна

...
Продължава разследването на инцидента в полското село Пшеводув, където падна
Коментари Харесай

Инцидентът с ракета в Полша. Докъде стигна разследването?

Продължава следствието на случая в полското село Пшеводув, където падна ракета и умъртви двама души.

Какво откри следствието досега?

Следователите към този момент са събрали доказателства, които обясняват последователността на събитията . Това заяви Якуб Кумох, началник на Бюрото за интернационалните въпроси на полския президент.

Според него специалистите учат останките от ракетата, дълбочината на кратера, пресмятат посоката, от която е дохвърчала, както и количеството гориво, което е изразходвала. Според Кумох всичко демонстрира, че ракетата, която на 15 ноември удари зърнобаза в Пшеводув и лиши живота на двама души, е изстреляна от украинската Противовъздушна отбрана .



Събраните доказателства сочат, че тя е трябвало да смъкна съветска ракета, не е поразила задачата, системата ѝ за самоизтребление не е сработила и това е довело до нещастието.

Полско-американски следствен екип работи на мястото на ракетната злополука. Кумох удостовери, че украинците също са поискали достъп до следствието и евентуално в близко време подобен ще им бъде обезпечен.





Ръководителят на полското Бюро по интернационалните въпроси акцентира, че никой не упреква Украйна в умишлени удари по територията на Полша.

След следващо съвещание по-рано денем от Съвета за сигурност на Полша обявиха, че доказателствата са недвусмислени и гърмежът е от ракета на украинската система за Противовъздушна отбрана . От там потвърдиха, че радарите на НАТО са я наблюдавали в действително време, само че остава неизяснено за какво тя не е била прихваната. Според представители на Съвета за национална сигурност се е очаквало тази ракета да смъкна съветска ракета, ориентирана към Украйна .



Ситуацията в село Пшеводув

В село Пшеводув, което се намира на 6 км от украинската граница, е и екип на Българска национална телевизия, който следи на място по какъв начин протича следствието.







В селото през целия ден през днешния ден влизат и излизат военни и полицейски коли. Войници обхождат околните до селото ниви, с цел да търсят осколки от падналата ракета. Местните хора са в потрес от случилото се и живеят в боязън още от февруари, когато стартира войната в Украйна.







Коментари и реакции

По-рано денем президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сложи под въпрос коментара на украинския президент Володимир Зеленски, че падналата на полска територия ракета не е украинска. По думите му, доказателствата на място не поддържат това.

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко удостовери пред Българска национална телевизия, че Киев ще упорства в следствието да вземат участие украински специалисти, с цел да има цялостна бистрота към случая. Украйна чака страната ни да даде артилерийски системи, противовъздушни системи, снаряди и муниции.





Темата разясниха и някогашните военни министри Ангел Найденов и Велизар Шаламанов в " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Според Найденов, евентуално офанзивата е възмездие за обръщението на украинския президент на срещата на Г-20 или е обвързвана с отношението на Г-20 към Русия. Може да се допусне, че това е самобитно възмездие за провалянето при Херсон.



Шаламанов съобщи, че НАТО организира противовъздушна, разследваща и възпираща интервенция по източните си граници. Изключително огромен брой изтребители са във въздуха и всяка ракета, всеки полет над украинското небе се следи. Има огромна степен на убеденост, че става въпрос за случай. Въпросът обаче е по какъв начин България взе участие в тази противовъздушна, разследваща и възпираща интервенция , защото нито нашите самолети МиГ-29, нито нашите радари, нито нашите зенитни ракетни комплекси имат тази дарба. Затова би трябвало доста съществено да помислим за ускорение на превъоръжаването, счита Шаламанов.

ВСИЧКО ЗА ИНЦИДЕНТА С РАКЕТА В ПОЛША ВИЖТЕ



Снимки: Българска национална телевизия

Вижте повече във видеото от нашия специфичен делегат в полша Александър Марков


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР