Няма да променям учебниците по история, но ще променим термина

...
Няма да променям учебниците по история, но ще променим термина
Коментари Харесай

Македония маха от учебниците `български фашистки окупатор` |

Няма да трансформирам учебниците по история, само че ще променим термина " български фашистки окупатор ", разгласи македонският министър председател Зоран Заев по отношение на връзките с България, която упорства за смяна в учебниците.

" Става въпрос за термини, избрания, където определението на другарската българска нация се свързва с фашисткия окупатор. Никъде в Европа не се загатва името на нацията. Казва се единствено фашистки окупатор. И в този дух, духа на другарството, съдействието и добросъседските връзки, чакаме това да стане. Забелязали сме избрани недостатъци в българските учебници . Те също са подготвени да създадат измененията, тъй като по този метод се построява другарство ", съобщи Заев.

По думите му съответните решения, които са поискани от българския президент Румен Радев и македонският премиер вярва, че до края на годината ще бъдат осъществени, са: Пътна карта; късото и дългото название на страната; невмешателство във вътрешните работи; преговорната рамка на Европейския съюз с Република Северна Македония.

Заев счита, че през миналите месеци двете страни са построили в допълнение другарство, има нарастване на търговията, вложения в двете страни, има очевидно съдействие сред институциите.

Той означи, че инфраструктурата сред РСМ и България непрестанно са усъвършенства.

" Ще бъде нужно да се изпрати дипломатическа нота, в която ще се споделя, че късото име значи същото, както и дългото. Тоест Северна Македония и Република Северна Македония е едно и също и нямаме териториални искания. Няма да се намесваме във вътрешните работи, в това число и в малцинствени въпроси, тъй като става дума за български жители и те имат своите права като хора и общественост ", съобщи Заев.

Премиерът сподели, че РСМ е подготвена да предложи на България да стане втората страна, която да пази македонското небе , тъй като Гърция е първият сътрудник в тази сфера.

" Третото нещо, което е доста значимо, е да предотвратим говора на омразата. На първо място самите институции би трябвало да поставят старания за създаване на другарство и да не предизвикат неприязън във връзка с паметниците, които са доста и в двете страни. Фашизмът не би трябвало да има етническо определение ", акцентира още Зоран Заев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР